Z korporacji do lodziarni
Maciej Siniło ma wieloletnie doświadczenie w bankowości.
– Pracowałem w korporacji. Ale od zawsze chciałem założyć własną firmę – opowiada. – Razem z kolegą, Szymonem Odjasem, mieliśmy na to odłożone pieniądze. Szukałem biznesu o szybkiej stopie zwrotu.
Pan Maciej sprawdzał różne systemy franczyzowe, obserwował rynek. Jako że sam pochodzi z Białegostoku, to nic dziwnego, że wpadła mu w oko oferta także wywodzących się z tego miasta Lodów Bonano. Obaj ze wspólnikiem spotkali się z właścicielem sieci i po omówieniu warunków nawiązali współpracę.
Sprawdzony biznes
Razem ze wspólnikiem w 2014 roku otworzyli cztery pierwsze punkty z lodami – świderkami, sprzedawanymi z okienka. Na teren swojej działalności wybrali województwo pomorskie i kujawsko-pomorskie.
– Te cztery punkty były trochę na próbę – nie ukrywa Maciej Siniło. – Chcieliśmy się nauczyć tego biznesu. Ale też takim budżetem wtedy dysponowaliśmy. Czy nie bałem się faktu, że to tylko sezonowy interes? Nie. Sprawdziłem wszystko pod kątem liczb, możliwego zarobku. Wiedzieliśmy, no co możemy liczyć i to nas satysfakcjonowało.
Punkty ruszyły od kwietnia. Przez cały sezon pan Maciej wraz ze wspólnikiem doglądali wszystkiego. Nie było lekko, bo obaj równocześnie pracowali na etatach. Ale sezon się udał. Gdy we wrześniu podliczyli zyski, zdecydowali, że całe przeznaczą na inwestycję w kolejne punkty z Lodami Bonano. W 2015 roku uruchomili 13 nowych.
– Nie chcieliśmy po prostu przejeść tych zysków. A na życie zarobiliśmy w etatowej pracy – tłumaczy Maciej Siniło. – Tylko na kolejny sezon zatrudniliśmy już menedżerkę, która odpowiadała za prawidłowe funkcjonowanie punktów.
Lodziarnie do wyboru
Lodziarnie można otwierać w kilku formatach. Uruchomienie lokalu stacjonarnego to koszt ok. 16 tys. zł. O wiele mniejszym kosztem będzie natomiast uruchomienie samego okienka sprzedażowego. Na wyspę lodową w galerii handlowej należy natomiast przeznaczyć od 15 do 30 tys. zł. Jest też wersja Bonano Holiday, czyli sprzedaż lodów z małego kontenera lub budki, wielkości min. 5 m2. Najnowszy format to Lodobus, czyli przyczepa gastronomiczna, która sprawdzi się w kurortach turystycznych, albo na miejskich deptakach czy w parkach.
– W ofercie posiadamy dwie wersje Lodobusa: standard w cenie 80 tys. zł i premium za 90 tys. zł netto. Są to ceny busów z pełnym wyposażeniem obejmującym maszynę do lodów, granitor, ekspres, bemar, gofrownicę i monitoring – mówi Radosław Charubin, właściciel sieci Lody Bonano. – Dodatkowo w tym roku będzie można dzierżawić Lodobus za 7,9 tys. zł netto miesięcznie w wersji standard lub za 10 tys. zł netto w wersji premium.
Opłaty franczyzowe wynoszą 600 zł miesięcznie i płaci się je tylko w sezonie sprzedażowym. Wyjątkiem jest wyspa handlowa – tu opłaty w wysokości 400 zł płaci się przez cały rok.
Największy wydatek w przypadku uruchamiania lodziarni to zakup maszyny do lodów – kosztuje ok. 34 tys. zł.
– Mając świadomość, że może to być dość duże, jednorazowo obciążenie finansowe, wprowadziliśmy możliwość zakupu maszyny na raty, dzierżawy urządzenia lub jego leasingowania – dodaje Radosław Charubin.
Wszystkie punkty, należące do Macieja Siniło i jego wspólnika działają wyłącznie od kwietnia do września. Wszystkie też, zgodnie z koncepcją sieci, znajdują się w niewielkich miastach do 30 tys. mieszkańców. W tym roku też się otworzą. Ale panowie postanowili jeszcze mocniej wejść w lodowy biznes.
– Zrezygnowałem z pracy. Inwestujemy w nowy koncept franczyzowy, czyli Wytwórnię Lodów „U lodziarzy” – mówi Maciej Siniło. – To marka premium, przeznaczona dla większych miast. Będziemy rozwijać oba koncepty równolegle.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...