Przepis na bar z chińszczyzną

China Box to lokale z chińskim jedzeniem, głównie serwowanym na wynos i w dostawie. Jest ich obecnie 20, z czego tylko trzy własne, a reszta franczyzowych. Znakiem rozpoznawczym sieci jest ekspresowa obsługa – klient ma być obsłużony w ciągu kilku minut. Jest to możliwe dlatego, że przygotowywanie menu opiera się na półproduktach, które w lokalu są tylko podgrzewane.
Na otwarcie punktu China Box potrzebny jest lokal o powierzchni minimum 40 m2.
– Rekomendujemy franczyzobiorcom, aby szukali lokali już przystosowanych do potrzeb gastronomii. W przeciwnym przypadku trzeba będzie zrobić remont, a to zupełnie nieopłacalna inwestycja – nie ukrywa Jacek Haski-Kędziorek, właściciel marki China Box & Qulinaria.
Według franczyzodawcy wydatki na sprzęt niezbędny do przygotowywania dań pochłoną 5 tys. zł. Potrzebne są patelnie gastronomiczne, podgrzewacz do makaronów, butla gazowa, wyciąg, oczywiście garnki. Kolejne 5 tys. trzeba przeznaczyć na obrandowaniu lokalu, przygotowaniu ulotek promocyjnych.
– Ale zdarzył nam się lokal, który udało się otworzyć za 1,8 tys. zł – twierdzi Jacek Haski- Kędziorek.
Nie ma opłaty wstępnej za przystąpienie do sieci. Miesięczną opłatę franczyzową (500 zł) biorca zaczyna płacić od momentu, gdy jego lokal osiągnie 6 tys. zł netto dochodu.
- Jesteśmy w stanie to zweryfikować – zapewnia Jacek Haski-Kędziorek. - Od miesięcznych przychodów odejmujemy koszty prowadzenia biznesu, czyli czynszu, pracowników, zakupów itd. Zwykle zysk na poziomie 6 tys. lokal osiąga w pierwszym lub drugim miesiącu działalności. Generalnie, jeżeli nie zacznie na siebie zarabiać w ciągu pierwszych dwóch tygodni, franczyzobiorca może rozwiązać z nami umowę bez żadnych konsekwencji. Odkupimy od niego sprzęt.
Kolejne otwarcia China Box ma zaplanowane po wakacjach. W tej chwili firma buduje też własny portal telejedzenie.pl, który będzie działał na podobnej zasadzie jak np. pizzaportal.pl lub pyszne.pl. Oprócz lokali China Box będą na nim dostępne też restauracje m.in. z kuchnią polską, kebabem, pizzerie.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Nie trzeba być fanem horrorów, by prowadzić escape room. Ale bez pasji, kreatywności i cierpliwości ten biznes może być trudny do udźwignięcia. Obejrzyj wywiad z Adamem Brykczyńskim, współwłaścicielem Black Cat Escape Room.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali