Stawia na nogi i przynosi zyski

Statystycznie wypijamy 107 litrów kawy rocznie. To o 17 litrów więcej niż piwa. O wyjątkowej atmosferze małych kawiarni śpiewała już Irena Jarocka. Może już wkrótce, wzorem Włochów, tradycją stanie się poranne espresso w drodze do pracy.
Poniedziałek
18.06.2012
Przeciętny Polak odwiedza kawiarnię 11 razy w roku. To mało biorąc pod uwagę, że wypijamy średnio 107 litrów kawy rocznie. Statystyki napawają jednak optymizmem.
 

O triumfalnym powrocie kawiarenek do łask nie można jeszcze mówić, ale dane statystyczne pokazują, że coraz chętniej wybieramy picie kawy poza domowymi pieleszami. Z badań „Polska na talerzu 2012” przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Makro Cash&Carry wynika, że statystyczny Polak odwiedza kawiarnię 11 razy w roku.

Najczęściej wychodzimy do kawiarni, żeby spotkać się ze znajomymi. Taką odpowiedź wskazało 53 proc. ankietowanych. Coraz częściej jednak do kawiarni przyciąga nas po prostu chęć napicia się dobrej kawy (23 proc.). W progi kawiarenek wstępujemy również żeby odpocząć i spędzić chwilę w spokoju i samotności (10 proc.).

- Rynek kawiarni to bardzo perspektywiczny i jeden z najdynamiczniej rozwijających się segmentów gastronomicznych w Polsce. Coraz więcej z nas docenia możliwość wypicia kawy poza domem. Najczęściej są to osoby z wyższym wykształceniem, do 30 roku życia, mieszkańcy miast powyżej 100 tysięcy mieszkańców – argumentuje Ewelina Rzedkowska, menedżer ds. klientów HoReCa Makro.

Kawowe wojaże nie leżą w naszej naturze. Jeśli zdecydujemy się wypić aromatyczny napój poza domem, to najchętniej wybieramy kawiarnie leżące „za rogiem”. Taką deklarację złożyło 55 proc. ankietowanych. Nie jesteśmy też rozrzutni – średni rachunek wynosi 12 zł. Z menu, oprócz kawy, wybieramy jeszcze ciastka i napoje alkoholowe.

- Rośnie też popularność klubokawiarni. Jeszcze dwa lata temu w ogóle nie pojawiły się w naszym zestawieniu. Dziś wymienia je aż 7 proc. respondentów – zauważa Rzedkowska.

Kawiarnia nie należy jednak do biznesów dla osób z cienkim portfelem. Na 80 m2 kawiarnię EuroCafe trzeba przeznaczyć minimum 120 tys. zł. Otwarcie Chopin Cafe to inwestycja rzędu 350-500 tys. zł, a Pijalnia Czekolady E.Wedel pochłonie na początek nawet 800 tys. zł.

(mak)


Magdalena Krocz

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022