Lepsze nastroje gastronomii

Respondenci w badaniu PMR Research mogli zaznaczyć więcej niż jedną odpowiedź.
Wyniki ankiety przeprowadzonej przez firmę badawczą PMR Research napawają optymizmem. Branża gastronomiczna zarobiła na kibicach piłki nożnej, dzięki czemu restauracje odnotowały wzrost zysków w porównaniu do poprzednich lat. Wartość rynku szacuje się na ponad 19 mld zł, wobec 18,3 w 2011 roku. Najwięcej udziałów w rynku mają fast foody i restauracje przydrożne. Polacy w podróży rezygnują z kanapek owiniętych w papier śniadaniowy i termosu z herbatą. A potencjał jeszcze istnieje bo nowo budowane drogi wymagają infrastruktury - stacji paliw i barów.
Nie oznacza to jednak, że właściciele restauracji mogą spać spokojnie. Wiele sieci ogranicza swoje inwestycje i negocjuje niższe ceny dostaw. Polityka sieci polega na mniejszej liczbie nowych lokali premium, rośnie natomiast liczba restauracji prowadzonych na małej powierzchni. Taką strategię obrała firma Premium Food Restaurants zarządzająca barami 77Sushi. Nowe lokale mają powstawać także w centrach handlowych i w biurowcach. Pierwszy z nich ma charakter pilotażowy działa już w Warsaw Trade Tower i nazywa się Me Like Sushi.
- Z projektem wiążemy bardzo duże nadzieje. Zestawy będą przygotowywane codziennie nie dłużej niż kilka godzin przed otwarciem i sprzedawane po bardo przystępnej cenie. Punkt będzie działał w formie wyspy, będzie można zabrać sushi na wynos lub zjeść je na miejscu - Aleksandra Tymińska, prezes PFR.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU

















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Kamil Nowak zdobył nagrodę Top Franczyzobiorca w kategorii doradca marki. Co takiego zrobił dla sieci PSB Mrówka?
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Franczyza Synevo jest dla każdego, kto szuka pomysłu na biznes z szybkim zwrotem, który w dodatku realnie pomaga ludziom – mówi Grzegorz Morawski, kierownik ds. franczyzy Synevo.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali