Lepsze nastroje gastronomii

Respondenci w badaniu PMR Research mogli zaznaczyć więcej niż jedną odpowiedź.
Wyniki ankiety przeprowadzonej przez firmę badawczą PMR Research napawają optymizmem. Branża gastronomiczna zarobiła na kibicach piłki nożnej, dzięki czemu restauracje odnotowały wzrost zysków w porównaniu do poprzednich lat. Wartość rynku szacuje się na ponad 19 mld zł, wobec 18,3 w 2011 roku. Najwięcej udziałów w rynku mają fast foody i restauracje przydrożne. Polacy w podróży rezygnują z kanapek owiniętych w papier śniadaniowy i termosu z herbatą. A potencjał jeszcze istnieje bo nowo budowane drogi wymagają infrastruktury - stacji paliw i barów.
Nie oznacza to jednak, że właściciele restauracji mogą spać spokojnie. Wiele sieci ogranicza swoje inwestycje i negocjuje niższe ceny dostaw. Polityka sieci polega na mniejszej liczbie nowych lokali premium, rośnie natomiast liczba restauracji prowadzonych na małej powierzchni. Taką strategię obrała firma Premium Food Restaurants zarządzająca barami 77Sushi. Nowe lokale mają powstawać także w centrach handlowych i w biurowcach. Pierwszy z nich ma charakter pilotażowy działa już w Warsaw Trade Tower i nazywa się Me Like Sushi.
- Z projektem wiążemy bardzo duże nadzieje. Zestawy będą przygotowywane codziennie nie dłużej niż kilka godzin przed otwarciem i sprzedawane po bardo przystępnej cenie. Punkt będzie działał w formie wyspy, będzie można zabrać sushi na wynos lub zjeść je na miejscu - Aleksandra Tymińska, prezes PFR.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali