Lepsze nastroje gastronomii

Respondenci w badaniu PMR Research mogli zaznaczyć więcej niż jedną odpowiedź.
Wyniki ankiety przeprowadzonej przez firmę badawczą PMR Research napawają optymizmem. Branża gastronomiczna zarobiła na kibicach piłki nożnej, dzięki czemu restauracje odnotowały wzrost zysków w porównaniu do poprzednich lat. Wartość rynku szacuje się na ponad 19 mld zł, wobec 18,3 w 2011 roku. Najwięcej udziałów w rynku mają fast foody i restauracje przydrożne. Polacy w podróży rezygnują z kanapek owiniętych w papier śniadaniowy i termosu z herbatą. A potencjał jeszcze istnieje bo nowo budowane drogi wymagają infrastruktury - stacji paliw i barów.
Nie oznacza to jednak, że właściciele restauracji mogą spać spokojnie. Wiele sieci ogranicza swoje inwestycje i negocjuje niższe ceny dostaw. Polityka sieci polega na mniejszej liczbie nowych lokali premium, rośnie natomiast liczba restauracji prowadzonych na małej powierzchni. Taką strategię obrała firma Premium Food Restaurants zarządzająca barami 77Sushi. Nowe lokale mają powstawać także w centrach handlowych i w biurowcach. Pierwszy z nich ma charakter pilotażowy działa już w Warsaw Trade Tower i nazywa się Me Like Sushi.
- Z projektem wiążemy bardzo duże nadzieje. Zestawy będą przygotowywane codziennie nie dłużej niż kilka godzin przed otwarciem i sprzedawane po bardo przystępnej cenie. Punkt będzie działał w formie wyspy, będzie można zabrać sushi na wynos lub zjeść je na miejscu - Aleksandra Tymińska, prezes PFR.
(dw)

ZOBACZ W KATALOGU










































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali