Najlepsza restauracja świata
Noma z Kopenhagi wygrała w rankingu S. Pellegrino za 2014 rok na najlepsze restauracje świata organizowanym przez firmę William Reed oraz Diner’s Club International. Doświadczony kucharz-obierzyświat Rene Redzepi uczynił z Nomy miejsce pielgrzymek smakoszy. I stworzył (odtworzył?) coś, co wydawało się, że nie istnieje: duńską kuchnię. Pięknie położona (kopenhaski port) i skromnie urządzona (skandynawski minimalizm w surowym wydaniu) restauracja po raz kolejny została uznana za najlepszą na świecie. W zeszłym roku co prawda straciła koronę na rzecz hiszpańskiej El Celler de Can Roca, ale jak widać odzyskanie pozycji nie zajęło jej dużo czasu.
Czym Noma zyskuje sobie poważanie ekspertów kulinarnych? Przede wszystkim smakiem i oryginalnością. Redzepi stara się reaktywować zarówno stare duńskie (wikińskie) potrawy, jak i tworzyć nowe. Komponuje je tylko i wyłącznie ze składników dostępnych w Danii. Restauracja na własny użytek wędzi mięso, robi pikle, octy i inne przetwory oraz produkuje własne destylaty alkoholowe. Ci, którzy wejdą do lokalu mieszczącego się na parterze odremontowanego XVIII-wiecznego magazynu na końcu kanału Christianshavn mogą spróbować jak smakuje m.in. sos z koników polnych czy deser z mrówek i borówek. Stolików jest tylko 11 i na dostanie się z ulicy nie ma co liczyć - rezerwacje są przyjmowane z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem, pomimo ceny jaką trzeba zapłacić za obiad - około 3200 zł.
W rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants dominują restauracje z Hiszpanii – znalazło się w nim ich aż 7, z czego aż 3 w pierwszej dziesiątce. Uchodząca za jedną z najsmaczniejszych na świecie kuchnia włoska jest reprezentowana tylko przez 3 lokale. Ciesząca się wielkimi tradycjami kuchnia francuska zdołała umieścić na liście 5 restauracji, z czego aż 4 znajdują się w Paryżu.
W rankingu po raz kolejny zabrakło restauracji z Polski. Niestety, nasz kraj jest białą plamą na mapie kulinarnych smakoszy. Dopiero w marcu 2013 r. pierwsza polska restauracja została wyróżniona gwiazdką przez przewodnik Michelin: chodzi o warszawskie Atelier Amaro. Tymczasem Michelin swój kulinarny przewodnik wydaje już od 90 lat! W tym roku lokal prowadzony przez Wojciecha Modesta Amaro utrzymał wyróżnienie. Jednak jak na 40-milionowy kraj w środku Europy jedna restauracja z gwiazdką Michelin to niezwykle skromne osiągnięcie.
Niemniej jednak z Atelier Amaro można wiązać pewne nadzieje na dostrzeżenie polskich restauracji oraz na pojawienie się pierwszej polskiej przedstawicielki w rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Co ciekawe, Atelier Amaro bazuje na tym samym pomyśle co Noma, ale nic dziwnego, skoro Amaro w Nomie pracował. Tak jak Redzepi tworzy niemal od podstaw kuchnię duńską, wymyślając wyszukane potrawy z dostępnych głównie w Jutlandii, na Fionii i Zelandii oraz w Bałtyku i Morzu Północnym warzyw, owoców i zwierząt, tak Wojciech Modest Amaro układa menu korzystając z dobrodziejstw polskich rzek, borów, pól i łąk, oraz – podobnie jak w przypadku Nomy – z hojności Bałtyku. I tak na talerzu gościa Atelier Amaro może wylądować mięso jelenia, przepiórki, kaczki, przystawki i sałatki z dodatkiem kasztana czy popiołu z siana, a na deser lody borowikowe. Menu jest zmienne w zależności od pory roku. Smacznego!
Pierwsza "dziesiątka" rankingu S. Pellegrino World’s 50 Best Restaurants:
1. Noma, Kopenhaga, Dania
2. El Celler de Can Roca, Girona, Hiszpania
3. Osteria Francjascana, Modena, Włochy
4. Eleven Madison Park, New York, USA
5. Dinner by Heston Blumenthal, London, Wielka Brytania
6. Mugaritz, San Sebastián, Hiszpania
7. D.O.M, Sao Paulo, Brazylia
8. Arzak, San Sebastian, Hiszpania
9. Alinea, Chicago, USA
10. The Ledbury, London, Wielka Brytania
Portal Skarbiec.Biz – niezależny serwis o prawie, finansowaniu i gospodarce.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali