Zgotują sobie dobry los

Dobra opinia o firmie, czy też marce, to obecnie jeden z jej najważniejszych zasobów niematerialnych. Nic więc dziwnego, że pracownicy korporacyjnych działów PR dwoją się i troją, żeby opinia publiczna miała na temat marki jak najlepsze zdanie. Nie mają oni jednak łatwego zadania, bo w natłoku informacji, które każdego dnia atakują potencjalnych klientów, trudno jest przemycić coś, co naprawdę przykuje uwagę. Dlatego też coraz więcej firm oprócz standardowych działań promocyjnych sięga po eventy czy sponsoring.
Tymczasem działania promujące firmę nie muszą się sprowadzać wyłącznie do reklamy jej marki czy produktów. Pokazuje to przykład firmy Makro, która postanowiła pokazać małym dzieciom, że gotowanie może być świetną zabawą organizując warsztat kulinarny z udziałem szefów kuchni Makro oraz Kulinarną Reprezentacją Polski.
„Kolacja mistrzów”, bo taką nazwę nadano warsztatom, odbyła się w Kuchni Pokazowej Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości Makro, w której na co dzień szkolą się szefowie kuchni i pracownicy branży HoReCa. W imprezie wzięła udział grupa kilkudziesięciu dzieci w wieku 10-15 lat. Młodzi kucharze, pod czujnym okiem mentorów, przygotowali mus z groszku oraz czekoladowy suflet.
Zdaniem psycholog Agnieszki Bysko, gotowanie w dzieciństwie jest jednym
z najcenniejszych regularnych treningów twórczości, z jakich w sprzyjających okolicznościach może korzystać każde dziecko.
– W kuchennej przestrzeni dziecko może rozwinąć przekonanie o tym, że warto próbować
i eksperymentować. To tu dziecko może nauczyć się swoich granic, potrzeb, rozwija gotowość niekonwencjonalnych poszukiwań w świecie smaków i zapachów, tu może nabrać zaufania do własnych zmysłów – tłumaczy psycholog.
Owocem takiej ciekawości może być pasja, która z czasem może pomóc młodym ludziom w podjęciu decyzji o ich karierze zawodowej. Psycholog Agnieszka Bysko zauważa, że gotowanie ma także szerszy kontekst:
– Same zakupy, a potem gotowanie, wąchanie i smakowanie mogą stać się wspólną przepustką dla dzieci i rodziców do świata wiedzy o własnych i odmiennych tradycjach, normach kulturowych, historii, biologii i geografii – dodaje psycholog.
Przykład Makro pokazuje, że działania PR-owe mogą bardzo skutecznie wykorzystywać modę np. rosnącą popularność gotowania i wzrost prestiżu zawodu kucharza. (mak)

ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali