Firma w panierce
Chili Mili to koncept należący do rodzinnej firmy Mr. Hash, działającej w branży mięsnej od 1993 roku. Przez te wszystkie lata Mr. Hash przygotowywał m.in. hamburgery, kebaby, gyrosy, które sprzedawał do lokali gastronomicznych. Kilka lat temu wprowadził też na rynek panierkę do kurczaka Holly Powder – i to właśnie stało się inspiracją do powstania franczyzy. Pod szyldem Chilli Mili można otwierać lokale specjalizujące się w panierowanym kurczaku. W tej chwili działają już dwa, kolejne dwa (we Wrocławiu i Garwolinie) są w przygotowaniu.
Franczyzodawca pomaga przygotować projekt technologiczny oraz aranżacyjny lokalu.
– Staramy się tak zaprojektować całą linię technologiczną, by franczyzobiorca miał optymalnie urządzone stanowisko pracy, a jednocześnie nie wydawał pieniędzy na zbędne sprzęty i urządzenia – mówi Beata Terlikowska z firmy Mr. Hash. – Wspieramy także franczyzobiorcę w przygotowywaniu kampanii marketingowej, pomagającej w promocji restauracji. Szkolimy jego i personel, m.in. z zarządzania biznesem, przygotowywania menu, które w całości opracowujemy dla naszej sieci.
Bar powinien mieć powierzchnię minimum 40 m2. Szacowana kwota inwestycji to 60-70 tys. zł. Nie ma opłat franczyzowych, ani opłaty licencyjnej. Lokale natomiast zaopatrują się u franczyzodawcy w kluczowy produkt, czyli panierkę do kurczaka.
Istnieje też możliwość innej formy współpracy z Mr. Hash.
– Jeśli ktoś chce otworzyć lokal pod własnym szyldem, bo np. nie stać go na taką inwestycję, jakiej wymagają standardy naszej sieci, to także możemy mu w tym pomóc, przygotować projekty, doradzić w sprawie menu – wyjaśnia Beata Terlikowska. – Natomiast on zobowiązuje się do kupowania u nas panierki. Nie jest jednak zobowiązany do trzymania się wyłącznie „kurczakowego” menu, może wprowadzać dodatkowe produkty, np. kebab czy pizzę.
Polakom panierowany kurczak kojarzy się dzisiaj głównie ze światowym potentatem, czyli KFC. Czy mniejsze lokale są w stanie konkurować z takim gigantem?
– Mogą to zrobić, pod warunkiem, że nie będą się starały upodobnić do KFC, ale przeciwnie – odróżnić od niego – uważa Beata Terlikowska. – My tak robimy, wprowadzając chociażby bardziej zróżnicowane menu, np. kanapki nie tylko z kurczakiem, ale i grillowanym boczkiem, rukolą, ziarnami słonecznika. Staramy się też, by nasze lokale urządzać w bardziej slow foodowym, niż fast foodowym stylu.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Nie potrzeba dużych pieniędzy, aby wejść we franczyzę Sulaiman Kebab. A ile można zarobić?
Coraz więcej franczyzobiorców Stopiątki po dwóch latach współpracy otwiera kolejną pizzerię. Ile trzeba mieć pieniędzy na inwestycję w lokal marki?
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Mail Boxes Etc. oferuje przedsiębiorcom model biznesowy, który umożliwia wejście do skonsolidowanej sieci, składającej się z 3100 centrów rozwiązań biznesowych na świecie.
Franczyzodawca marki Mazfor ma kilkanaście lat rynkowego doświadczenia w wynajmie pojazdów. Ile można zarobić, prowadząc wypożyczalnię samochodów?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali