Franczyza w rytmie samby
Mex Polska, operator sieci restauracji, zarządza obecnie 22 lokalami: dziewięcioma restauracjami The Mexican, sześcioma Pijalniami Wódki i Piwa, trzema Browarami The Brasil oraz czterema klubami muzycznymi. Do końca roku spółka planuje otwarcie kolejnych czterech Pijalni Wódki i Piwa, restauracji The Mexiacan w Warszawie oraz klubu muzycznego. Na inwestycje planuje przeznaczyć ponad 1 mln zł ze środków pozyskanych podczas majowego debiutu na giełdzie.
Na przełomie II i III kwartału tego roku Mex Polska ma w planach uruchomienie programu pilotażowego, w ramach którego wybrani kierownicy restauracji The Mexican podpiszą pierwsze umowy franczyzowe. Jeżeli program się powiedzie taki system współpracy zostanie wprowadzony w większości placówek i firma zacznie pozyskiwać także franczyzobiorców z zewnątrz.
- Rozbudowa sieci w oparciu o franczyzę niesie ze sobą ryzyko związane z utrzymaniem wysokiej jakości obsług w danej restauracji. Dlatego też umowy podpiszemy wyłącznie z osobami, które według nas będą w stanie zagwarantować ich utrzymanie na najwyższym poziomie – mówi Piotr Mikołajczyk, wiceprezes Mex Polska SA. - Z drugiej strony to rozwiązanie przyspieszy rozwój naszych sieci, umocni pozycję rynkową posiadanych marek przy równoczesnym zwiększeniu przychodów.
Wymagania kapitałowe będą zależne od planowanej powierzchni i wyposażenia lokalu. Dla The Mexican to kwota rzędu od 800 tys. do 1,5 mln zł, zaś dla Browar de Brasil od 1,5 do 2 mln zł. Przy poszukiwaniu odpowiedniej lokalizacji obie strony będą współpracować. Preferowana powierzchnia dla konceptu restauracji meksykańskich to 150-300 m2, z kolei dla brazylijskich browarów 250-400 m2.
- Naszym partnerom zaoferujemy pomoc w wyszukaniu i wyborze właściwej lokalizacji oraz zaadoptowaniu jej na restaurację naszego konceptu – dodaje Piotr Mikołajczyk. - Oszacujemy również kwotę inwestycji oraz przewidywany rachunek wyników, jakie będzie mogła osiągać placówka w wybranej lokalizacji. Ponadto oferujemy przeszkolenie franczyzobiorcy i jego personelu, skontaktujemy z firmami zaopatrzeniowymi oraz gwarantujemy stały nadzór nad przestrzeganiem standardów kuchni i obsługi.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali