Wierny franczyzie

Damian Dyonizy jest obecnie franczyzobiorcą Berlin Döner Kebap, ma wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej.
– Pracowałem w firmie zajmującej się dystrybucją produktów dla branży horeca. W pewnej chwili zacząłem myśleć o tym, by otworzyć własny lokal – opowiada Damian Dyonizy. – Zdecydowałem się na franczyzę. Niestety, pierwszy wybór franczyzodawcy nie okazał się udany. Miałem spore straty finansowe po tej współpracy, no ale za to zostało mi też bezcenne doświadczenie biznesowe.
Nie zniechęcił się jednak do franczyzy. Po upływie okresu zakazu konkurencji znalazł następnego licencjodawcę, któremu zdecydował się zaufać – Berlin Döner Kebap.
– Nasze rozmowy wstępne były długie i wnikliwe – nie ukrywa. – Chciałem dobrze poznać przyszłego partnera biznesowego, druga strona miała te same intencje. Berlin Döner Kebap dokładnie weryfikuje kandydatów na franczyzobiorców.
Weryfikacja wypadła pomyślnie i 2,5 roku temu Damian Dyonizy otworzył restaurację w food courcie poznańskiej galerii King Kross Marcelin.
– Choć koncept był już znany w Poznaniu, to jednak musiałem pracować na to, by zdobyć swoich klientów. Efekty tego bardzo odczuwalnie poczułem po mniej więcej roku. Obroty podskoczyły naprawdę znacznie – opowiada franczyzobiorca.
Plany na przyszłość
Rok 2017 sieć Berlin Döner Kebap zamknęła liczbą 38 restauracji. Osiem z nich otwarto w ubiegłym roku – m.in. w Poznaniu, Krakowie, Koszalinie, Gdańsku, Szczecinie. Latem działały też lokale sezonowe, w nadbałtyckich kurortach. Jeden – w Międzyzdrojach – funkcjonował również w okresie noworocznym
Berlin Döner Kebap otwiera lokale w galeriach handlowych. Całkowity koszt inwestycji „pod klucz” to, według wyliczeń franczyzodawcy, ok. 350-500 tys. zł, z czego część można sfinansować np. leasingiem. Miesięczna opłata franczyzowa jest liczona w procentach od obrotu.
Na 2018 rok franczyzodawca ma już zaplanowane kolejne siedem otwarć, a niewykluczone, że ta liczba wzrośnie. Wkrótce ruszy też pierwszy lokal, działający w nowym dla tej marki modelu, czyli drive.
– Pierwsza restauracja typu drive powstanie w Gorzowie Wielkopolskim. Będzie to nasz lokal własny – mówi Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju Berlin Döner Kebap w Polsce. – Pozwoli nam zebrać doświadczenia związane z taką formą sprzedaży, która w przypadku dań typu kebap będzie całkowitą nowością na polskim rynku, a jednocześnie otworzy nam możliwości rozwoju w zupełnie nowych lokalizacjach, niezależnych od ewentualnych ograniczeń związanych np. z zakazem handlu w niedziele.
Damian Dyonizy nie ukrywa, że ze współpracy z franczyzodawcą jest zadowolony.
– Przede wszystkim uczciwie przedstawił mi możliwości i ryzyka związane z prowadzeniem biznesu – podkreśla franczyzobiorca. – Ważne jest dla mnie także to, że licencjodawca liczy się ze zdaniem swoich partnerów. Uwzględnia nasze uwagi, proponowane przez nas wartościowe rozwiązania czy usprawnienia wprowadza do całej sieci.
Zakłada, że mniej więcej za rok uzyska zwrot z inwestycji. A w planach ma już otwarcie kolejnego lokalu pod tym samym szyldem. Znalazł już nawet lokalizację.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Folkstar startuje z franczyzą, Xtreme Fitness przedstawia plany na najbliższe pięć lat, a Żabka uruchamia nowy projekt. Przegląd tygodnia 10-16 stycznia 2022 roku.
Przegląd tygodnia 6-12 grudnia. Sejm przyjął tarczę 6.0, a państwowy potentat przejmuje media regionalne.
Berlin Döner Kebap w ciągu ostatnich trzech tygodni otworzył dwa nowe lokale. Jak wyglądają obroty marki w galeriach handlowych?
Berlin Döner Kebap otworzył 47. lokal. Do połowy tego roku franczyzodawca chce rozbudować sieć do 50 placówek.
Planujesz otwarcie własnej firmy, ale nie wiesz ile musisz mieć pieniędzy na ten cel? Podpowiadamy, jak to sprawdzić i nie dać się zaskoczyć niespodziewanym wydatkom.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Czy w sytuacji, gdy inflacja oszalała, koszty życia rosną, a rodzinne budżety szukają oszczędności, bezpieczniej zostać na etacie, czy założyć własną firmę? Sprawdź w nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING".
Pandemia oraz działania wojenne u naszych wschodnich sąsiadów bardzo mocno wpłynęły na funkcjonowanie wielu biznesów w różnych branżach.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wzory umów
Edukido szuka osób, które chciałyby otworzyć placówkę marki w Polsce, szczególnie w jej zachodniej części. Franczyzodawca przygotował promocję na start. Trzeba się jednak spieszyć, bo trwa ona tylko do 15 lipca.
POPULARNE NA FORUM
McDonalds opinie o franczyzie
Nowa lokalizacja w Jarosławiu na Podkarpaciu podbija wszelkie standardy. czas oczekiwania na realizację zamówienia przekracza pół godziny jedno zamówienie składa 3a...
MEET & Fit slow Food
No właśnie poprzednie posty o Meet and Fit było wiele komentarzy jakimś cudem wszystko zniknęło natomiast komentarze o Boby Burger są do dzisiaj jak powinno być na...
MEET & Fit slow Food
Łucja116 znana z poprzednich postów o MEET & FIT to osoba z kręgu franczyzodawcy
MEET & Fit slow Food
Faktycznie nie ma co ukrywać, że w tej franczyzie Franczyzobiorca jest tylko i wyłącznie dawcą kapitału i nowym adresem na stronie www. Biznes kończy sie z długiem,...
MEET & Fit slow Food
Jestem zainteresowana dodatkowymi informacjami od osoby o nicku "franczyzobiorca". prosba o kontakt ze mna na lucja.elk@gmail.com Mysle ze mozemy sie wymienic ciekawymi...
Bobby Burger
Zabiorę głos bo mam tą nieprzyjemność znać ich pseudo Biznes Managera od otwarć M. Reczyńskiego... to oszust, który wcześniej pracował w firmie Żabka i stąd...
MEET & Fit slow Food
Tak prawda że tyle lokali się pozamykalo a stawiam że wręcz więcej ponieważ w Poznaniu były dwa lokale i też zniknęły ale to już ostatniego roku
MEET & Fit slow Food
Jeżeli będziecie próbowali otworzyć lokal sieci Meet & Fit Slow Food to bardzo mocno się zastanówcie jeszcze około dwa lata przed pandemią zamknęło się aż 15 lokali...