Franczyza w stylu fit
Pomysł na catering dietetyczny Fitnezja wziął się z zainteresowania sportem i zdrowym trybem życia.
– Oboje ze wspólniczką skończyliśmy Akademię Wychowania Fizycznego – opowiada Mateusz Podolski, franczyzodawca Fitnezji. – Ja pracowałem jako trener, rozpisywałem plany dietetyczne swoim podopiecznym. I ciągle słyszałem, jak mówią pół-żartem: ale fajnie byłoby, jakby nam to ktoś jeszcze przygotował… I tak narodził się pomysł na catering dietetyczny.
Firma wystartowała ponad dwa lata temu. Siedzibę ma w Gliwicach, ale w swoim zasięgu ma ponad 50 miejscowości w aglomeracji śląskiej. Teraz pomysłodawcy Fitnezji chcą wyjść w Polskę i zbudować sieć franczyzową.
– Niewiele firm cateringowych startuje z franczyzą. Pomyśleliśmy, że to nisza, w którą warto wejść – mówi Mateusz Podolski. – Chcemy zbudować sieć oddziałów w miastach wojewódzkich. W każdym chcielibyśmy mieć po jednym franczyzobiorcy. Być może inaczej potraktujemy np. Trójmiasto, gdzie oddzielnie mogłyby powstać placówki w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Podobnie Toruń i Bydgoszcz, bo obydwa są dużymi miastami i w każdym można otworzyć niezależną franczyzę.
Swoim zasięgiem każdy oddział obejmowałby też najbliższe okolice miasta, w promieniu 15-20 km.
Lokal, auto, szkolenia
Do otwarcia cateringu potrzebny jest lokal o powierzchni min. 80 m2. Nie musi być w centrum, w końcu klienci nie będą tu bywać. A lokal np. na przedmieściu na pewno będzie miał niższy czynsz najmu. Według szacunków licencjodawcy wydatki na remont, adaptację i zakup sprzętu to kwota rzędu 80 tys. zł. Trzeba też kupić lub wyleasingować auto, aby móc dowozić gotowe pakiety posiłków. Wstępna opłata licencyjna wynosi 2 tys. zł. Co miesiąc licencjobiorca płaci także opłatę franczyzową, w wysokości 7 proc. od obrotu netto.
Franczyzobiorcy przechodzą szkolenia, obejmujące zarówno przygotowywanie, pakowanie, dostarczanie posiłków, jak i z zakresu logistyki pracy, obsługi systemu informatycznego.
– Jako franczyzodawca bierzemy na siebie pełną obsługę marketingową i reklamową punktów franczyzowych, także promocję przed ich otwarciem – dodaje Mateusz Podolski. – Oczywiście nasi licencjobiorcy mogą też lokalnie podejmować działania, które pozwolą im na poszerzanie bazy klientów, np. brać udział w imprezach związanych ze sportem, dietetyką, ekologią.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...