Sfinks zarzuca sieci
Sfinks Polska zarządza 177 lokalami gastronomicznymi. Najliczniejsza jest sieć restauracji Sphinx (87 lokali), oprócz tego w portfolio grupy są puby Piwiarnia Warki, restauracje Chłopskie Jadło, Wook i Fabryka Pizzy oraz marki Meta Seta Galareta, Meta Disco i Lepione & Pieczone. Teraz Sfinks chce przygarnąć do swojej sieci właścicieli lokali gastronomicznych, którzy do tej pory działali na własną rękę. Propozycja ma być też rodzajem koła ratunkowego dla tych restauratorów, których w tarapaty wpędziła pandemia COVID-19.
– Pandemia bardzo mocno dotknęła branżę gastronomiczną. Cześć lokali już się nie otworzyła po odmrożeniu, a inne zmagają się z różnymi trudnościami i wielu restauratorów z pewnością martwi się o przyszłość – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. – W tej sytuacji marki sieciowe Sfinks Polska mają przewagę w postaci rozpoznawalności, dostępu do atrakcyjnych cenowo zakupów centralnych, sprawdzonej oferty i warunków biznesowych w ramach systemów delivery, programu lojalnościowego dla klientów i wielu innych korzyści wynikających z działania w grupie. Partnerstwo franczyzowe z nami jest szansą, by pozostać w branży, ochronić swoje miejsce pracy, a często i miejsce pracy bliskich, bo wiele restauracji to biznesy rodzinne. Stąd nowa, dostosowana do obecnych realiów rynkowych i elastyczna oferta współpracy franczyzowej, oparta o nasze wieloletnie doświadczenie oraz know-how.
Franczyza za złotówkę
Sfinks wprowadził program „Franczyza za 1 zł”, w ramach którego istniejące restauracje niesieciowe mogą przekształcić się w lokal działający pod jedną z marek operatora: Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy oraz Meta. Każda z tych marek ma określone warunki, dotyczące np. wymagań lokalowych. Różnią się też opłatą wstępną za know-how, która wynosi od 10 do 55 tys. zł. Jednak jeśli ktoś zdecyduje się na przystąpienie do sieci do końca tego roku, zostanie zwolniony z opłaty wstępnej. Są też inne promocyjne warunki. Np. opłata franczyzowa przez pierwsze 12 miesięcy wynosi 1 zł. W pierwszym roku nie trzeba też ponosić pełnych kosztów inwestycji, wymaganej przy dopasowaniu lokalu do wymogów sieci. Jednocześnie Sfinks zapewnia, że jako franczyzodawca będzie wspierać swoich nowych partnerów doradczo, także w ramach pozyskania finansowania, np. na zmiany w lokalu, szyldy, logotypy czy inne niezbędne na tym etapie wyróżniki marek.
Restauratorzy, którzy zdecydują się na współpracę franczyzową będą mieć możliwość odstąpienia od umowy po pierwszym roku.
Obecnie w ramach wszystkich konceptów Sfinks Polska działa 90 lokali franczyzowych, z czego najnowszy, w podwarszawskim Piasecznie, uruchomiono już po odmrożeniu gastronomii.
WIZYTÓWKA MARKI SFINKS
Sfinks Polska zarządza obecnie 177 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski.
- 87 restauracji Sphinx
- 61 pubów Piwiarnia Warki
- 12 restauracji Fabryka Pizzy
- 2 restauracje Wook
- 12 restauracji Chłopskie Jadło
- 3 lokale pod szyldami Meta Seta Galareta i Meta Disco
- 1 lokal Lepione & Pieczone

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali