Sfinks zarzuca sieci
Sfinks Polska zarządza 177 lokalami gastronomicznymi. Najliczniejsza jest sieć restauracji Sphinx (87 lokali), oprócz tego w portfolio grupy są puby Piwiarnia Warki, restauracje Chłopskie Jadło, Wook i Fabryka Pizzy oraz marki Meta Seta Galareta, Meta Disco i Lepione & Pieczone. Teraz Sfinks chce przygarnąć do swojej sieci właścicieli lokali gastronomicznych, którzy do tej pory działali na własną rękę. Propozycja ma być też rodzajem koła ratunkowego dla tych restauratorów, których w tarapaty wpędziła pandemia COVID-19.
– Pandemia bardzo mocno dotknęła branżę gastronomiczną. Cześć lokali już się nie otworzyła po odmrożeniu, a inne zmagają się z różnymi trudnościami i wielu restauratorów z pewnością martwi się o przyszłość – mówi Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. – W tej sytuacji marki sieciowe Sfinks Polska mają przewagę w postaci rozpoznawalności, dostępu do atrakcyjnych cenowo zakupów centralnych, sprawdzonej oferty i warunków biznesowych w ramach systemów delivery, programu lojalnościowego dla klientów i wielu innych korzyści wynikających z działania w grupie. Partnerstwo franczyzowe z nami jest szansą, by pozostać w branży, ochronić swoje miejsce pracy, a często i miejsce pracy bliskich, bo wiele restauracji to biznesy rodzinne. Stąd nowa, dostosowana do obecnych realiów rynkowych i elastyczna oferta współpracy franczyzowej, oparta o nasze wieloletnie doświadczenie oraz know-how.
Franczyza za złotówkę
Sfinks wprowadził program „Franczyza za 1 zł”, w ramach którego istniejące restauracje niesieciowe mogą przekształcić się w lokal działający pod jedną z marek operatora: Sphinx, Piwiarnia Warki, Chłopskie Jadło, Fabryka Pizzy oraz Meta. Każda z tych marek ma określone warunki, dotyczące np. wymagań lokalowych. Różnią się też opłatą wstępną za know-how, która wynosi od 10 do 55 tys. zł. Jednak jeśli ktoś zdecyduje się na przystąpienie do sieci do końca tego roku, zostanie zwolniony z opłaty wstępnej. Są też inne promocyjne warunki. Np. opłata franczyzowa przez pierwsze 12 miesięcy wynosi 1 zł. W pierwszym roku nie trzeba też ponosić pełnych kosztów inwestycji, wymaganej przy dopasowaniu lokalu do wymogów sieci. Jednocześnie Sfinks zapewnia, że jako franczyzodawca będzie wspierać swoich nowych partnerów doradczo, także w ramach pozyskania finansowania, np. na zmiany w lokalu, szyldy, logotypy czy inne niezbędne na tym etapie wyróżniki marek.
Restauratorzy, którzy zdecydują się na współpracę franczyzową będą mieć możliwość odstąpienia od umowy po pierwszym roku.
Obecnie w ramach wszystkich konceptów Sfinks Polska działa 90 lokali franczyzowych, z czego najnowszy, w podwarszawskim Piasecznie, uruchomiono już po odmrożeniu gastronomii.
WIZYTÓWKA MARKI SFINKS
Sfinks Polska zarządza obecnie 177 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski.
- 87 restauracji Sphinx
- 61 pubów Piwiarnia Warki
- 12 restauracji Fabryka Pizzy
- 2 restauracje Wook
- 12 restauracji Chłopskie Jadło
- 3 lokale pod szyldami Meta Seta Galareta i Meta Disco
- 1 lokal Lepione & Pieczone

ZOBACZ W KATALOGU



































































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Kukurydza w różnych smakach to menu nowego konceptu franczyzowego Crazy Corn.
Studiuje, jest młoda i pełna zapału. O pierwszym biznesie w bardzo młodym wieku opowiada Natalia Pigło, świeżo upieczona franczyzobiorczyni Lodolandii.
Sieć Sushi Bistro jest obecne na rynku od 7 lat, szybko stało się warszawskim liderem w dziedzinie przygotowania sushi w dostawie, oraz zamówień on-line.
Franczyzodawca Lodów Bonano i Wytwórni Lodów Polskich „u Lodziarzy” spodziewa się dobrego sezonu. Wchodzi w niego m.in. z nowym formatem lodziarni.
Sylwia Diaków-Hrycyk prowadzi cztery restauracje pod szyldem McDonald's, Karolina Sokół trzy. Jaką drogę przeszły, zanim zostały franczyzobiorczyniami Złotych Łuków?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Biedronka otwiera kolejny sklep franczyzowy, Krown rozpoczyna budowę sieci franczyzowej w Polsce, a rząd przedłuża obowiązujące obostrzenia do 18 kwietnia. Przegląd tygodnia 5-9 kwietnia.
Lawenda to zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mnogość zastosowań sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę.
Wzory umów
Franczyzodawczyni sieci szkół matematyki i fizyki EZO znalazła sposób, żeby ułatwić franczyzobiorcom zdobycie i utrzymanie klientów nawet w czasie pandemii.
POPULARNE NA FORUM
Własna firma
Hej! Czy ktoś z Was ma własna firmę zmianą z gastronomią? Czekam na lokal i będę otwierać coś swojego jeszcze w tym miesiącu. Ile mniej więcej zajęło Wam...
Bobby Burger
A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...