Franczyza na topie
Pandemia sprawiła, że dowozy posiłków stały się szybko rosnącym segmentem rynku. Stava nie może więc chyba narzekać?
To fakt. Pomimo tego, że gastronomia przeżywa trudny rok, dowozy posiłków są stabilnym sposobem dotarcia do klientów dla ok. 70 tys. lokali w Polsce. Dzięki temu Stava, pierwsza franczyza w segmencie food delivery w Europie, cały czas dynamicznie się rozwija i poszukuje nowych partnerów w kolejnych miastach. Rośnie też baza naszych klientów. W trzech miastach rozpoczęliśmy pilotażową współpracę z McDonald’s. A już obsługujemy tak znane marki, jak KFC, Pizza Hut, Burger King, Sphinx, Bobby Burger, Telepizza, czy North Fish, nie licząc setek niezależnych restauracji. Co więcej, w związku z szybko rosnącym zapotrzebowaniem na dowozy zakupów ze sklepów, w tym roku poszerzyliśmy swoją działalność również o taką ofertę. Współpracujemy z lokalnymi sklepami, ale i ogólnopolskimi sieciami takimi jak Stokrotka.
Dlaczego najlepsi współpracują ze Stavą? Usługa realizowana przez naszych franczyzobiorców jest dla restauracji alternatywą do zatrudniania własnych kurierów. Jest przeciętnie o 20-25 proc. tańsza niż własny kurier, a jednocześnie skraca czas oczekiwania klienta na posiłek średnio o 20-30 minut. Do tego restaurator otrzymuje niezawodność dostaw i najzwyczajniej w świecie spokojną głowę.
Jak przebiega rozbudowa sieci?
Pierwszy oddział franczyzowy otworzyliśmy w 2017 roku. Teraz sieć składa się z 30 oddziałów w 26 miastach w Polsce, kolejne są w trakcie uruchamiania. Wartość usług kurierskich, zrealizowanych przez naszych franczyzobiorców w 2019 roku wyniosła 8,8 mln zł. W 2020 roku miesięczna sprzedaż usług w całej sieci wynosi ok. 1,5 mln zł.
Właśnie szykujemy się do emisji akcji w modelu społecznościowym. Pozyskane tą drogą środki planujemy przeznaczyć na szybką rozbudowę sieci oddziałów w Polsce oraz wejście w 2021 roku na rynek niemiecki.
Jak otworzyć własny oddział Stava?
Szukamy partnerów, którzy mieszkają w miejscu prowadzenia oddziału oraz są gotowi w 100 proc. poświęcić się jego prowadzeniu. Do otwarcia biznesu wystarczy 50 tys. zł kapitału, z czego nie mniej niż 20 tys. zł środków własnych. Pomagamy w pozyskaniu finansowania na pozostałą kwotę.
Oddział może osiągnąć rentowność już przy 30-60 dostawach dziennie. W prawidłowo zarządzanej placówce każdy zaangażowany w realizację dowozów samochód generuje zysk rzędu 1-2,5 tys. zł miesięcznie. Obecnie najmniejsze oddziały angażują po kilka, a największe po kilkadziesiąt samochodów.
WIZYTÓWKA MARKI STAVA
Franczyzowa sieć, oferująca usługi delivery dla restauracji i sklepów.
- 30 oddziałów w 26 miastach
- kwota wejscia w biznes 50 tys. zł, z czego 20 tys. zł to kapitał własny
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Stava wycenia rynek dowozów jedzenia, a Xtreme Fitness Gyms podpisuje Kodeks Dobrych Praktyk dla rynku franczyzy. Przegląd tygodnia 20-27 kwietnia.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
W październikowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" prezentujemy topowe franczyzy 2023. Poza tym przedstawiamy pomysły na biznes idealne dla kobiet. Do czasopisma dodajemy też prezent – bilet na Targi Franczyza.
Stava proponuje nowy model współpracy – dla inwestorów, którzy wolą mniej angażować się w prowadzenie biznesu.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...