Pizzeriom rosną obroty
Koncept Pizza Factory funkcjonuje na rynku od 2009 roku. Pod tym szyldem działają pizzerie pracujące tylko na dowóz, co w obecnej sytuacji jest idealnym rozwiązaniem.
– W pandemii pizza w dowozie sprawdza się świetnie. Co widać po naszych obrotach, które sporo wzrosły w ubiegłym roku – podkreśla Waldemar Mazur, franczyzodawca marki Pizza Factory.
Wydatki na inwestycję
Koncept ma w tej chwili dwa lokale własne i siedem franczyzowych. Najnowszy powstał w styczniu tego roku, w Bydgoszczy. Następne otwarcie jest w planach na marzec.
– Nasz obecny franczyzobiorca otworzy swój drugi już lokal – dodaje Waldemar Mazur.
Całkowita inwestycja w pizzerię – według zapewnień franczyzodawcy – powinna zamknąć się maksymalnie w kwocie 100 tys. zł. Na sam sprzęt potrzeba ok. 45 tys. zł, kolejne wydatki to remont lokalu i zakup samochodów. Na start wystarczą dwa auta, ale licencjodawca podkreśla, że zwykle już w pierwszym miesiącu pracy franczyzobiorcy dokupują trzecie.
Standardowo jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 10 tys. zł netto.
– Jednak zdecydowaliśmy, że pierwszych dziesięciu franczyzobiorców jest z niej zwolnionych, co pozwala obniżyć wydatki na starcie – mówi Waldemar Mazur.
Biznes wymaga troski
Pizza Factory chce otwierać pizzerie w miastach liczących od 20 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy otrzymują wyłączność terytorialną. W przypadku mniejszych ośrodków jedna pizzeria wykonuje dowozy na całe miasto. Natomiast większe miasta są dzielone na kilka części. Licencjodawca pomaga też w znalezieniu lokalu, weryfikacji rynku pod względem konkurencji, przy przygotowaniu lokalu, zapewnia wsparcie marketingowe, szkolenia przygotowujące do pracy w gastronomii.
– Pracownicy franczyzowych pizzerii przyjeżdżają do nas do centrali na dwudniowe szkolenie. Później nasz pracownik jedzie do lokalu franczyzowego na kilka dni przed otwarciem i zostaje też kilka dni po – wyjaśnia Waldemar Mazur. – Przez cały czas jesteśmy też do dyspozycji franczyzobiorcy.
Licencjodawca zaleca, aby franczyzobiorca poświecił biznesowi dużo czasu. Nie musi sam pracować w lokalu, ale powinien nad wszystkim czuwać.
– Zdarzało się niestety, że po bardzo dobrym starcie franczyzobiorca odpuszczał sobie pilnowanie firmy, co odbijało się na obrotach. Biznes sam się nie będzie kręcił, wymaga czasu i troski – podkreśla Waldemar Mazur.
WIZYTÓWKA PIZZA FACTORY
Sieć pizzerii działających w dowozie.
- 9 lokali
- miesięczna opłata franczyzowa: 1 tys. zł netto
- miasta od 20 tys. mieszkańców
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu.
– Franczyza, zwłaszcza w stabilnych i rozwijających się konceptach gastronomicznych, może znacząco zwiększyć szanse powodzenia – mówi Andrzej Pelc-Gonera, CEO Sushi Kushi.
Pizza Factory zamierza w tym roku otworzyć co najmniej siedem nowych lokali, powiększając tym samym sieć do 20 punktów.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
Pizza Factory z założenia realizuje zamówienia tylko w dowozie. Czy teraz przybyło jej klientów?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Spółka Sweet Gallery, do której należy marka Lodolandia & Kołacz na Okrągło, SiGelato i Bafra Kebab, wchodzi w branżę turystyczną.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Jeszcze kilkanaście lat temu analiza nagrań z kamer w czasie rzeczywistym brzmiała bardziej jak film science fiction niż pomysł na biznes. Tymczasem na polskim podwórku prężnie rozwija się zajmująca tym firma.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...