Rozwój w szybkim tempie
Pod szyldem New York Pizza Department działa dziś w Polsce 37 pizzerii w różnych formatach. Od ponad pół roku franczyzodawca rozwija też drugi koncept – ŻarWok, skupiony wyłącznie na dowozie, z kuchnią american chinese.
– Ostatnio otworzyliśmy NYPD w Tarnowie, Tomaszowie Mazowieckim, Gdyni i Brzesku oraz lokal ŻarWok w Wasilkowie – wylicza Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department oraz ŻarWoka. – W tym tygodniu w Płocku otwieramy połączony koncept NYPD ŻarWok, ŻarWoka w Gorzowie Wielkopolskim, a w Zbylitowskiej Górze lokal w zupełnie nowym modelu NYPD 2Go.
Format do wyboru
NYPD można otworzyć w kilku różnych formatach. Klasyczny, z salą konsumpcyjną, to koszt minimum 60 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 12 tys. zł (zawiera projekt technologiczny i dokumentację HACPP), a miesięczna opłata franczyzowa to 1250 zł. New York Pizza Express i Express Mini to formaty nastawione wyłącznie na dowóz. Kwoty inwestycji to odpowiednio 40 i 30 tys. zł, opłaty wstępne 7,5 i 5 tys. zł, a miesięczne 1 tys. oraz 850 zł. Franczyzobiorcy, którzy już prowadzą któryś z tych formatów, mogą dołączyć do niego model NYPD by night, który umożliwia prowadzenie lokalu także nocą.
Najnowszy model to NYPD 2Go.
– To koncept stworzony pod specjalne wymagania jednego z naszych większych franczyzobiorców, który będzie miał w sumie sześć lokali – nie ukrywa Tomasz Jench. – Koncept jest okrojony tylko do kilku pizz, w rozmiarze 30 i 40 cm, które będą możliwe do kupienia tylko z odbiorem własnym. Testowo otwieramy dwie takie placówki w sklepach Intermarche w Zbylitowskiej Górze i Tarnowcu. Nasze „stoisko” będzie przy dziale z nabiałem, mięsem i pieczywem. NYPD 2Go jest idealne właśnie dla sklepów, stacji benzynowych, bawialni dla dzieci itp.
Razem taniej
Jeśli chodzi o ŻarWoka, to pierwszeństwo na zakup licencji mają franczyzobiorcy NYPD, ale docelowo będzie ona też dostępna szerzej – jeśli licencjobiorca NYPD z danego terenu nie będzie zainteresowany. Dołączenie kuchni chińskiej do pizzerii – jak zapewnia franczyzodawca – zwiększa inwestycję zaledwie o 10 tys. zł. Franczyzobiorcy, którzy zdecydują się na oba koncepty mają obniżoną o połowę opłatę za przystąpienie do sieci oraz opłatę miesięczną. Standardowo opłata wstępna wynosi 5 tys. zł, a miesięczna 1 tys. zł.
Do końca lipca powstanie jeszcze przynajmniej sześć nowych lokali, prawie wszystkie to połączone koncepty NYPD i ŻarWok. Kolejne pięć otwarć jest na ostatniej prostej w negocjacjach i poszukiwaniach lokalizacji.
WIZYTÓWKA NYPD I ŻARWOK
Sieć pizzerii oraz lokali z kuchnią chińską.
- NYPD - opłata wstępna 12 tys. zł
- ŻarWok – opłata wstępna 5 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...