Przepis na ramen
Sushi Kushi to sieć franczyzowa z 10-letnim doświadczeniem na rynku. Ma dzisiaj około 30 lokali. Najnowszy został otwarty w Grodzisku Mazowieckim, kolejny jest planowany w Wieliczce. Teraz franczyzodawca rusza z nowym konceptem franczyzowym – Ramen Shop.
Dopieszczone receptury
Ramen to japońska zupa, składająca się z bulionu, makaronu i różnych dodatków, np. grzybów shitake, glonów, mięsa, jajka.
– Rameny mamy w menu Sushi Kushi. Zauważyliśmy, że klienci bardzo chętnie je zamawiają – mówi Radosław Szwugier, odpowiedzialny za rozwój franczyzy Sushi Kushi i Ramen Shop. – Na zachodzie Europy to bardzo modne danie, a w Polsce też mocno zyskuje na popularności.
W menu Ramen Shop znajdzie się sześć rodzajów ramenów.
– Osiem miesięcy pracowaliśmy nad ich smakiem i przygotowaniem receptur. Tworzył je bardzo znany szef kuchni – podkreśla Radosław Szwugier. – Samego makaronu przetestowaliśmy kilkadziesiąt rodzajów.
Generalnie marka celuje w miasta liczące powyżej 100 tys. mieszkańców, ale w pierwszej fazie chce się rozwijać w tych największych lub w miastach satelickich dużych aglomeracji. Lokal nie musi być duży, wystarczy 55-60 m2. Marka mocno stawia na kanał delivery, ale w lokalach będzie też sala konsumpcyjna. Wysokość inwestycji franczyzodawca szacuje na min. 150 tys. zł netto.
– Dajemy możliwość uruchomienia dwóch marek w jednym lokalu – dodaje Radosław Szwugier. – Łącząc Sushi Kushi z Ramen Shop możemy sporo zaoszczędzić na inwestycji. Zresztą pierwszy lokal nowego konceptu uruchamia właśnie franczyzobiorca Sushi Kushi, który prowadzi biznes w Zgierzu.
Prosty biznes
Franczyzodawca zapewnia, że prowadzenie Ramen Shop jest prostym biznesem.
– Przede wszystkim nie trzeba zatrudniać doświadczonego szefa kuchni – mówi Radosław Szwugier. – Na miejscu w lokalu przygotowuje się tylko wywar do zupy. Z centrali natomiast dostarczane są do lokali wszystkie pozostałe składniki, z których komponuje się zupę, zgodnie z naszymi wytycznymi. Każdego możemy tego nauczyć, w trakcie dwudniowego szkolenia. To ważna kwestia, bo na rynku trudno teraz o pracowników.
Na jednej zmianie wystarczą cztery osoby: dwóch pracowników w kuchni, osoba do przyjmowania zamówień i kierowca do ich rozwożenia.
– Biznes jest mały, łatwy do kontrolowania, nie ma odpadów, wszystko jest dokładnie policzalne – dodaje Radosław Szwugier. – Od kandydatów na franczyzobiorców nie wymaga doświadczenia w gastronomii.
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 20 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 2 tys. zł netto.
WIZYTÓWKA SUSHI KUSHI I RAMEN SHOP
Sieć sushi-barów i lokali z ramenem.
- 30 lokali Sushi Kushi
- 2 lokale Ramen Shop w trakcie przygotowań do otwarcia
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Otwierając kilka marek gastronomicznych pod jednym dachem można sporo zaoszczędzić na inwestycji. Taką możliwość daje franczyzodawca Sushi Kushi, Ramen Shop i Kiss Kimchi.
Franczyzodawca Sushi Kushi i Ramen Shop uruchamia nowy koncept franczyzowy. Lokale Kiss Kimchi będą serwować kuchnię koreańską.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
W październikowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" prezentujemy topowe franczyzy 2023. Poza tym przedstawiamy pomysły na biznes idealne dla kobiet. Do czasopisma dodajemy też prezent – bilet na Targi Franczyza.
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...