Street food z kebabem
Firma Dolci Sapori, do tej pory rozwijająca sieć mobilnych pączkarni, postanowiła rozszerzyć swoje portfolio o koncept z ofertą wytrawną.
– Franczyzobiorcy pytali nas o taki właśnie wytrwany koncept – podkreśla Iwona Gniazdowska, sales manager Dolci Sapori. – I dlatego zdecydowaliśmy się na stworzenie marki Am Am Kebab.
Inwestycja w kebab
Franczyza gastroomiczna Am Am Kebab oparł swoje menu o popularne w Polsce kebaby, w wersji mięsnej, ale też wegetariańskiej.
– Mamy też różne zestawy obiadowe, dobrze sprawdzające się w dostawie, kebab w wersji fitness, o obniżonej zawartości tłuszczu – wylicza Iwona Gniazdowska.
Na razie koncept chce się rozwijać w oparciu o przyczepy gastronomiczne, choć nie wyklucza, że w przyszłości będą otwierane też lokale stacjonarne. Przygotowaniem przyczep zajmuje się centrala. Czeka się na nie 2-3 tygodnie – trafiają do franczyzobiorców gotowe do pracy. Są wyposażone m.in. w opiekacze do mięsa, frytownice, chłodnie, mają zamknięty obieg wody, wentylację, monitoring. Przy ich zakupie można skorzystać z leasingu. Wymagany na początek wkład własny wynosi mniej więcej 35 tys. zł. W tej kwocie zawiera się już także pierwsze zatowarowanie.
Aby postawić taką przyczepę potrzeba 12 m2 powierzchni. Jeśli franczyzobiorca chce, może też ustawić obok ogródek zewnętrzny.
– Mamy dział komercjalizacji, który może pomóc w znalezieniu odpowiedniej lokalizacji – podkreśla Iwona Gniazdowska. – Współpracuje on z zarządcami i właścicielami terenów w całej Polsce. Idealne lokalizacje to duże osiedla, okolice dworców autobusowych i kolejowych, miejsca przy dużych marketach spożywczych. Ale też np. miasteczka studenckie. Studenci to dla nas atrakcyjna grupa klientów, mamy zresztą dla nich specjalne promocje.
Możesz się rozmyślić
Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci. Wysokość miesięcznej opłaty franczyzowej zależy od tego, czy franczyzobiorca sam znalazł lokalizację, czy też skorzystał z pomocy centrali. W pierwszym przypadku to 700 zł, w drugim 1 tys. zł netto. Co istotne, po trzech miesiącach franczyzobiorca może zrezygnować ze współpracy, np. jeśli uzna, że to biznes nie dla niego.
– Wtedy przyczepę może wstawić do nas w komis, a my szukamy dla niej najemcy lub kupca. W ten sposób franczyzobiorca może uzyskać zwrot poniesionych na nią wydatków – dodaje Iwona Gniazdowska.
Franczyzodawca zapewnia, że miesięczne obroty mogą sięgać 59 tys. zł, a czysty zysk po odliczeniu wszelkich kosztów to ok. 12 tys. zł miesięcznie.
Na razie Am Am Kebab dopiero zaczyna budować sieć sprzedaży. W sierpniu otwarto pierwszy punkt.
WIZYTÓWKA AM AM KEBAB
Sieć przyczep gastronomicznych z kebabami.
- wkład własny: mniej więcej 35 tys. zł
- wymagana powierzchnia: ok. 12 m2
- opłata miesięczna: 700 zł lub 1 tys. zł
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Franczyzodawca AM AM Kebab zapewnia, że na start w tym biznesie nie potrzeba dużych pieniędzy. A ile można zarobić?
Kebab stał się prawie daniem narodowym Polaków. Może więc być dobrym pomysłem na biznes. Co trzeba zrobić, żeby otworzyć i z sukcesem prowadzić kebabownię?
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...