Jak odnieść sukces w biznesie?
Wojciech Goduński zbudował portfolio swoich konceptów franczyzowych w oparciu o gastronomię. Ale jego związek z tą branżą zaczął się zupełnie przypadkowo. Miał duży wolny lokal, który postanowił jakoś wykorzystać.
– W tamtych czasach była moda na lokale typu karczmy i takie było moje założenie, że po prostu położę deski na ścianę, postawię stoły biesiadne i zrobię z tego lokal z pysznym polskim jedzeniem, które będzie podawane z pieca tradycyjnie opalanego drewnem. (…) Jak już miałem gotowy ten lokal, zadzwoniłem do Sanepidu, żeby Sanepid mi odebrał ten lokal. Przyszedł Sanepid i stwierdził, że tego lokalu nie można dostosować pod pełną kuchnię. A ja miałem już zapowiedziane imprezy. Miała być muzyka na żywo, wisiały już plakaty w mieście. Spytałem co mogę w ogóle podawać tutaj do jedzenia. No i panie z Sanepidu stwierdziły, że tak naprawdę mogą mi odebrać ten lokal tylko i wyłącznie jako pizzerię – opowiada Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, prowadzący internetowy kanał Kopalnia sukcesu.
Taki był start marki Biesiadowo, która wkrótce stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnym brandów wśród pizzerii.
Co jest ważne we własnym biznesie?
– Przez pierwsze chyba trzy miesiące miałem wrażenie, że zaraz zbankrutuję – tak Wojciech Goduński wspomina początki Biesiadowa. Dziś jest właścicielem 8 marek gastronomicznych, które rozwija poprzez franczyzę. Jak udało mu się rozwinąć biznes do takich rozmiarów?
Z wykładu Wojciecha Goduńskiego dowiecie się m.in.:
- Jak Wojciech Goduński rozkręcił swoją pierwszą franczyzową markę?
- Czy biznes zawsze startuje z przytupem, czy początku raczej są trudne?
- Jakie błędy popełnił Wojciech Goduński rozwijając pierwszy koncept franczyzowy?
- Jaka jest przewaga franczyzy nad działalnością na własną rękę?
- Jak wybrać franczyzę dla siebie?
- Jak dobrze zweryfikować koncept franczyzowy?
- Na co zwrócić uwagę, zanim podpiszemy umowę franczyzową?
Historii Wojciecha Goduńskiego można było posłuchać podczas wiosennych Targów Franczyza. A już wkrótce – 24-26 października – jesienne Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Imprezą towarzyszącą, jak zawsze, będą Seminaria Własnego Biznesu – cykl wykładów o franczyzie, przedsiębiorczości, prowadzeniu firmy, inwestowaniu. Pojawi się m.in. Kuba Midel, guru inwestowania w nieruchomości. Zapraszamy! Bilety do kupienia na stronie bilet.franczyza.pl.
A więcej ciekawych filmów na temat przedsiębiorczości oraz więcej pomysłów na biznes można obejrzeć na naszym kanale na Youtube Franchising-PL. Zachęcamy do subskrypcji!
ZOBACZ W KATALOGU


























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Sweet Gallery utrzymuje szybkie tempo rozwoju. W bieżącym roku planuje ok. 450 nowych otwarć.
Koncept Langos rozwija sieć foodtrucków z węgierskimi langoszami. Czy da się na tym zarobić?
Co piąty franczyzobiorca Fit Cake decyduje się na otwarcie kolejnego lokalu.
– Franczyza, zwłaszcza w stabilnych i rozwijających się konceptach gastronomicznych, może znacząco zwiększyć szanse powodzenia – mówi Andrzej Pelc-Gonera, CEO Sushi Kushi.
Cukiernia Sowa szuka partnerów, którzy w dłuższej perspektywie poprowadzą więcej niż jeden lokal.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zastój w branży fitness to już prehistoria. Teraz sektor przeżywa prawdziwy boom. W jakie koncepty warto zainwestować?
Żabka wchodzi w retailmedia, a grupa Muszkieterów podsumowała miniony rok. Przegląd tygodnia 25 stycznia – 1 lutego.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...