Nowe zasady dla franczyzobiorców
Yummy Concepts jest franczyzodawcą kilku marek gastronomicznych. Flagowe to pizzerie New York Pizza Departments oraz koncept z kuchnią chińską pod szyldem ŻarWOK. Oprócz tego Yummy Concepts rozwija też marki w formule dark kitchen: Alabama Mama (dania na bazie kurczaka w panierce), +48 Burger, a teraz do tego zestawu dołącza Pepperoni Picasso, czyli prawdziwa włoska pizza.
Franczyzodawca postanowił wprowadzić istotną zmianę w warunkach współpracy.
– Zmieniamy formę pobierania miesięcznej opłaty franczyzowej. Zamiast prowizji procentowej od obrotu będzie to niska stała kwota – informuje Tomasz Jench, prezes zarządu Yummy Concepts.
Skąd taka decyzja?
– Uważamy, że sukces franczyzobiorcy nie powinien oznaczać większych opłat dla nas. Franczyza ma wspierać rozwój naszych partnerów, a nie hamować go dodatkowymi kosztami w miarę wzrostu sprzedaży – podkreśla Tomasz Jench.
Co ważne nowe zasady dotyczą zarówno nowych franczyzobiorców, którzy zdecydują się na przystąpienie do sieci, jak i aktualnych licencjobiorców.
– Rekordzista w naszej sieci dzięki tej zmianie zaoszczędził ponad 6 tys. zł miesięcznie – dodaje franczyzodawca.
Formaty do wyboru
New York Pizza Department można otwierać w formacie z salą konsumpcyjną albo w modelu obsługującym tylko dostawy i odbiory, bez konsumpcji na miejscu. Właśnie ten drugi format jest bardziej popularny. I tańszy. Według franczyzodawcy minimalny całkowity koszt uruchomienia lokalu to 90 tys. zł netto. W przypadku pizzerii z salą konsumpcyjną trzeba mieć większy budżet – od 120 tys. zł netto.
Jeśli chodzi o koncept ŻarWOK, można go prowadzić albo samodzielnie, albo w połączeniu z NYPD. W pierwszym przypadku całkowity koszt inwestycji zaczyna się od 70 tys. zł netto. Jeżeli zdecydujemy się na model łączony z NYPD, to oprócz podstawowej inwestycji w pizzerię na dodatkowy sprzęt potrzebny w lokalu trzeba przeznaczyć min. 14,5 tys. zł netto. Tyle samo będzie kosztować dołączenie ŻarWOKa do oferty każdej innej restauracji – a franczyzodawca daje taką możliwość.
– W tej chwili ŻarWOK jest największą siecią chińskich restauracji w Polsce – podkreśla Tomasz Jench. – Co więcej, wskakuje na szóste miejsce wśród największych sieci z kuchnią chińską w Europie.
W tej chwili w obu konceptach obowiązują też promocyjne opłaty wstępne.
Sieć NYPD liczy obecnie 25 lokali, a ŻarWOK 24.
– Łącznie z wirtualnymi markami zarządzamy ponad 70 lokalami – informuje Tomasz Jench. – A w lipcu planujemy otwarcie naszej pierwszej pizzerii w Egipcie.
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT I ŻARWOK
Pierwsza marka to sieć pizzerii, druga – lokale z kuchnią chińsko-amerykańską.
NYPD – New York Pizza Department
1. Lokal z konsumpcją na miejscu
- minimalna inwestycja: 65 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 120 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 6 tys. zł netto (zamiast 12 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1,4 tys. zł netto
2. NYPD Express – dostawy i odbiory bez konsumpcji na miejscu
- minimalna inwestycja: 50 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 90 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 3 tys. zł netto (zamiast 7,5 tys. zł)
- opłata bieżąca: 1250 zł netto
ŻARWOK
1. ŻarWOK + NYPD (koncept łączony)
- dodatkowy koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 500 zł netto
2. ŻarWOK Classic (samodzielny lokal)
- minimalna inwestycja: 35 tys. zł netto
- całkowity koszt od: 70 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2,5 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto
3. ŻarWOK w Twojej restauracji
- koszt sprzętu: 14,5 tys. zł netto
- opłata wstępna (promocja): 2 tys. zł netto
- opłata bieżąca: 1 tys. zł netto

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Na początku czerwca zaczął działać kolejny franczyzowy kantor kryptowalut pod szyldem Quark.
Sieć Apteka Codzienna do końca roku chce mieć w sumie 70 placówek. Firma rozszerza też swoją działalność na kolejne województwa.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali