Eksportowa gastronomia
Rodzima gastronomia nie tylko nie dała się kryzysowi, ale wykorzystała czas spowolnienia na ekspansję poza granicami Polski. W mijającym tygodniu swój lokal na Litwie uruchomiła Pizza Dominium, a wejście na zachodnie rynki sieci takich, jak Polskie Jadło czy Green Way jest już tylko kwestią czasu.
- Obecnie Dominium posiada cztery lokale za granicą. W 2009 roku otwarta została pierwsza restauracja w Dublinie (Irlandia), drugi lokal w stolicy Rumunii, Bukareszcie oraz w zeszłym tygodniu punkt w Wilnie – mówi Tomasz Plebaniak, prezes Dominium. - Decyzje o wyborze właśnie tych a nie innych miast zapadły na podstawie przeprowadzonych badań rynkowych, dotyczących m.in. zwyczajów i preferencji tamtejszych konsumentów. Są to regiony o dużym potencjale i niskim stopniu nasycenia w branży gastronomicznej, gdzie sektor restauracji typu casual dining dopiero się rozwija.
W zachodniej Europie swoją pozycję na rynku buduje już obecny w Anglii Nasz Naleśnik oraz sieć restauracji Gruby Benek, który otworzył placówkę w Niemczech.
- Jesteśmy także w trakcie zaawansowanych rozmów z kontrahentami z Czech – mówi Ilona Jakubowska, dyrektor działu marketingu i PR w Grubym Benku.
Plany ekspansji snuje także Jan Kościuszko, właściciel marek Gościniec, Lanczowisko, Polskie Jadło i Sztuka Pieroga. Wśród wymarzonych lokalizacji wymienia m.in. Austrię oraz Belgię.
Ze względu na popularność kuchni wegetariańskiej na rozwój za granicą liczy także Jerzy Szkolnicki, prezes Green Way'a.
- Planujemy otwierać lokale w Wielkiej Brytanii, Niemczech i w Szwecji - mówi Szkolnicki. - W tych krajach wegetarianizm bardzo mocno się rozwija. Wiemy też, że podaż ciągle nie jestwystarczająca. Ceny za najem lokalu są zbliżone do tych jakie spotykamy w kraju, a często nawet niższe.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Gruby Benek z nowym lokalem w Bydgoszczy
/24.11.2025
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
Żabka ma rekordową liczbę franczyzobiorców, inne sieci franczyzowe też nie spoczywają na laurach. Przegląd tygodnia 22-28 czerwca.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali