Klasztorne smaki poza granicami

Uratowane od zapomnienia i wyselekcjonowane receptury kulinarne zebrane przez Benedyktynów z Tyńca, trafiają do firmowych placówek.
Piątek
29.10.2010
Sieć Benedicite planuje rozwój we Francji i Wielkiej Brytanii.
 

Z regułą św. Benedykta związana jest ciężka praca w przyklasztornym gospodarstwie. Stanowi ona jeden ze sposobów "służby Bożej", okazję przybliżenia się do Boga i braci. Motto zakonu głosi: Ora et labora, czyli módl się i pracuj. Dzięki swojej działalności opactwo pozyskuje środki na utrzymanie klasztoru.

Projekt stworzenia marki Produkty Benedyktyńskie powstał z zamiarem ukazania współczesnemu klientowi wiekowego dorobku mnichów na polu kulinarnym. W ofercie znajdziemy produkty takie jak konfitury, nektary, pieczywo, nabiał, wędliny oraz mocniejsze trunki. Wszystkie artykuły sporządzane są na podstawie klasztornych receptur.

- Zależy nam, aby Produkty Benedyktyńskie były dostępne w całej Polsce, dlatego też poszukujemy franczyzobiorców we wszystkich dużych miastach, zwłaszcza w tych, w których nie ma jeszcze naszego sklepu - mówi Piotr Fugiel, wicedyrektor Benedicite J.G. - Z drugiej strony nie chcemy, aby nasze produkty stały się masowe, dlatego też liczba sklepów w poszczególnych miastach jest ograniczona. Chcemy, żeby w kraju działało docelowo 100 sklepów.

Sieć Benedicite liczy obecnie 42 sklepy, większość z nich, bo aż 40 placówek, prowadzą franczyzobiorcy. Jeden ze sklepów własnych sieci działa w Berlinie, niebawem mają się też pojawić kolejne zagraniczne placówki.

- Myślimy o otwarciu naszych placówek w Wielkiej Brytanii oraz Francji - dodaje Piotr Fugiel. - Konieczne do tego jest zoptymalizowanie działań logistycznych, nad którymi obecnie pracujemy. Sądzimy, że z racji m. in. dużego zainteresowania tamtejszych konsumentów żywnością tradycyjną, znajdziemy sporo klientów chętnych do zakupienia naszych produktów.

By przystąpić do sieci trzeba dysponować lokalem o powierzchni 30-50 m2 w dobrej lokalizacji. Kwota inwestycji to ok. 120 tys. zł, która powinna się zwrócić w przeciągu 2 lat. W ramach pakietu franczyzowego Benedyktyni oferują podręcznik operacyjny, szkolenia, wsparcie marketingowe oraz logistyczne.

(boa)


Bolesław Adamiec
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa