Od budki po wyspę
Operator sieci Lody Bonano, firma Multi Ice, działa na rynku od 2003 roku. Punktów oferujących amerykańskie lody świderki przybywa, a jej twórcy chcą rozszerzyć ofertę franczyzową o koncept wysp lodowych i wejść z nim do galerii handlowych.
- Koszt inwestycji w nowy format franczyzy może zamknąć się już w 70 tys. zł – mówi Radosław Charubin, właściciel sieci. - Konkurencyjny koszt naszego konceptu opiera się na skonstruowanej przez nas maszynie do lodów świderków. Jej cena wynosi 34 tys. zł, czyli niemal połowę mniej, niż koszt tradycyjnego urządzenia dostępnego w Polsce.
Sieć Lody Bonano liczy dziewięć punktów franczyzowych i cztery własne. Obecnie intensywnie szykuje się do kolejnych otwarć.
- Kraków, Suwałki, Kwidzyn i Warszawa – wylicza Radosław Charubin. - Punkty sieci Lody Bonano pojawią się w tych miastach już na dniach, a niebawem zawitają również za granicę: na Słowację i do Londynu. Zainteresowanie naszym konceptem jest ogromne. Zgłaszają się do nas nie tylko nowi przedsiębiorcy, ale również dotychczasowi partnerzy, którzy chcą otwierać kolejne placówki marki Lody Bonano.
Sezon na lody trwa od kwietnia do końca września, ale niektóre lodziarnie pozostają otwarte przez cały rok. W zimowych miesiącach oferują przede wszystkim gofry, rurki z bitą śmietaną i ciepłe lody, z których przychód wystarcza na pokrycie kosztów utrzymania lokalu zimą.
Osoby zainteresowane przystąpieniem do sieci powinny posiadać na własność, lub wynajmować, lokal w centrum miasta, przy deptaku lub w galerii handlowej. Lody Bonano można otworzyć również w już istniejącym lokalu gastronomicznym, jednak wówczas niezbędne jest stworzenie okienka, przez które będzie prowadzona sprzedaż lodów. Wielkość inwestycji waha się od 11 tys. zł do 44 tys. zł. Przystąpienie do sieci Lody Bonano jest bezpłatne, firma pobiera natomiast opłatę bieżącą w wysokości 500 zł miesięcznie.
(gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Jaki biznes się opłaci w 2025 roku
/07.01.2025
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Park rozrywki: biznes z przyszłością
/02.12.2025
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
Czy prawo autorskie jest gotowe na epokę generatywnej sztucznej inteligencji? Marcowy wyrok sądu w Dystrykcie Kolumbii w sprawie dr. Stephena Thalera pokazuje, że obecny system nie nadąża za technologią, a pytanie o autorstwo AI staje się coraz bardziej palące.
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali