Hamburgery po nowemu
Sieci fast foodowe spieszą się, by zdążyć otworzyć jak najwięcej placówek przed Euro 2012 i je najlepiej przygotować. Impreza tej rangi z pewnością przyciągnie wielu głodnych kibiców. Sieć barów Mr Hamburger jest na etapie wprowadzania do menu nowych pozycji oraz odświeżania strony wizualnej. Całkowicie zmieniona zostanie kolorystyka lokali z niebieskich stolików i żółtych ścian na kolor mebli venge (bardzo ciemne drewno - przyp. red.) z dodatkami szaro srebrnych blatów oraz czerwieni na ścianach. W nowym designie zagościła również czerwona skórzana kanapa oraz blaty do wspólnej konsumpcji z hokerami, czyli wysokimi krzesłami przy barze. Zmiany zostaną wprowadzone najpierw w placówkach własnych, a w drugiej kolejności franczyzowych.
- Bez wątpienia sieci franczyzowych na polskim rynku będzie przybywać, dlatego staramy się budować jak najbardziej konkurencyjną markę – mówi Małgorzata Szykowiec, manager ds. franczyzy sieci Mr Hamburger. - Po szeregu badań marketingowych oraz opinii klientów naszej sieci opracowaliśmy projekt ulepszeń smakowych, wielkościowych oraz asortymentowych w menu. W czerwcu bieżącego roku planujemy te zmiany wdrożyć.
Pod szyldem Mr Hamburger działają obecnie 4 placówki własne oraz 20 franczyzowych. Do końca roku sieć planuje otworzyć 9 nowych lokalizacji. Pierwsza z nich powstanie w galerii handlowej Kolorowa w Żywcu, czyli tak jak większość placówek sieci, będzie się znajdować się na terenie województwa śląskiego. Jej otwarcie nastąpi w kwietniu.
Firma poszukuje dla franczyzobiorców odpowiednich lokalizacji, tworzy projekty aranżacji, nadzoruje prace podczas adaptacji lokalu, pomaga w zakupie sprzętu oraz zapewnia szkolenie personelu. Najczęstszym problemem z jakim borykają się partnerzy prowadzący własne restauracje jest wysoki czynsz.
Polacy upodobali sobie ostatnimi czasy lokale oferujące szybkie i tanie jedzenie. Dowodzi tego fakt, iż w ubiegłym roku w Polsce powstało blisko 120 nowych punktów z fast foodem. Konkurencji nie wytrzymały z kolei restauracje, których ubyło aż 200. Z badania Ipsos wynika, że 69 proc. Polaków spożywa posiłki poza domem, z czego 74 proc. z nich syci się fast foodem.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Stokrotka proponuje nowym partnerom dofinansowanie w wysokości do 1 mln zł.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
W majowym numerze „Własny Biznes FRANCHISING” odkrywamy m.in. tajniki sukcesu w biznesie motoryzacyjnym, finansach, a także opisujemy biznesy, w które chętnie inwestują młode mamy. Dowiedź się, ile płaci się za franczyzę i jak wygląda zarządzanie bez szefa.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali