Sushi na majówkę

Pod logo Koku Sushi działają dwie restauracje własne: w Białymstoku i Łomży. W maju dołączy do nich pierwsza restauracja franczyzowa w Ostrowie Wielkopolskim. Właściciele marki zapowiadają, że do wakacji powstanie kolejny bar we franczyzie, które obsłuży amatorów sushi z Olsztyna. Do końca tego roku mają powstać trzy nowe placówki i to one będą oczkiem w głowie franczyzodawców.
- Zanim wystartowaliśmy z restauracją Koku Sushi prowadziliśmy inne punkty gastronomiczne. Od 2004 sushi bar Orient Express, później restaurację Bombay Express oraz restaurację Sztuka Mięsa. Chociaż nasze doświadczenie gastronomiczne jest duże, to nigdy wcześniej nie zarządzaliśmy dwoma restauracjami działającymi w tym samym segmencie, np. sushi barami. Dlatego zanim oddaliśmy nasz koncept w ręce franczyzobiorców otworzyliśmy kolejny lokal oddalony od naszego rodzinnego Białegostoku o 100 km. To doświadczenie pomogło nam stworzyć przejrzysty system franczyzowy – mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka sieci Koku Sushi.
Franczyzobiorca sam szuka lokalu o powierzchni 50-70 m2, w którym powstanie restauracja Koku Sushi. Opłata licencyjna wynosi 25 tys. zł, a całość inwestycji powinna zamknąć się w kwocie od 70 do 120 tys. zł w zależności od stanu lokalu. Franczyzodawca daje swoim partnerom wykaz formalności, który krok po kroku przeprowadzi ich przez wszystkie procedury związane z zakładaniem firmy (od założenia działalności, przez odbiór Sanepidu, koncesje na alkohol, czy pozwolenie na ogródek letni). Otrzymują oni wytyczne dotyczące urządzenia lokalu, mogą też liczyć na pomoc w doborze wyposażenia restauracji. Załoga zostaje przeszkolona, a restauracja może liczyć na wsparcie marketingowe.
- Organizujemy pokazy i szkolenia z przygotowywania sushi, w naszych restauracjach odbywają się również imprezy promujące kulturę japońską oraz imprezy typu „body sushi”. Koku Sushi, wraz z innymi sushi barami, jest również organizatorem większych imprez – np. Nocy Sushi – wymienia Urszula Olechno.
(mak)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Zostaw etat, postaw na siebie! Nowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” to konkretne pomysły na biznes, sprawdzone modele franczyzowe i inspirujące historie przedsiębiorców.
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Moda na sushi wśród Polaków nie przemija. Jak otworzyć własny sushi-bar we franczyzie?
KOKU Sushi opracowało własną odpowiedź na wysoką inflację i wzrosty cen. M.in. dzięki temu miniony rok był dla sieci rekordowy pod względem sprzedaży.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali