Sushi na majówkę
Pod logo Koku Sushi działają dwie restauracje własne: w Białymstoku i Łomży. W maju dołączy do nich pierwsza restauracja franczyzowa w Ostrowie Wielkopolskim. Właściciele marki zapowiadają, że do wakacji powstanie kolejny bar we franczyzie, które obsłuży amatorów sushi z Olsztyna. Do końca tego roku mają powstać trzy nowe placówki i to one będą oczkiem w głowie franczyzodawców.
- Zanim wystartowaliśmy z restauracją Koku Sushi prowadziliśmy inne punkty gastronomiczne. Od 2004 sushi bar Orient Express, później restaurację Bombay Express oraz restaurację Sztuka Mięsa. Chociaż nasze doświadczenie gastronomiczne jest duże, to nigdy wcześniej nie zarządzaliśmy dwoma restauracjami działającymi w tym samym segmencie, np. sushi barami. Dlatego zanim oddaliśmy nasz koncept w ręce franczyzobiorców otworzyliśmy kolejny lokal oddalony od naszego rodzinnego Białegostoku o 100 km. To doświadczenie pomogło nam stworzyć przejrzysty system franczyzowy – mówi Urszula Olechno, współwłaścicielka sieci Koku Sushi.
Franczyzobiorca sam szuka lokalu o powierzchni 50-70 m2, w którym powstanie restauracja Koku Sushi. Opłata licencyjna wynosi 25 tys. zł, a całość inwestycji powinna zamknąć się w kwocie od 70 do 120 tys. zł w zależności od stanu lokalu. Franczyzodawca daje swoim partnerom wykaz formalności, który krok po kroku przeprowadzi ich przez wszystkie procedury związane z zakładaniem firmy (od założenia działalności, przez odbiór Sanepidu, koncesje na alkohol, czy pozwolenie na ogródek letni). Otrzymują oni wytyczne dotyczące urządzenia lokalu, mogą też liczyć na pomoc w doborze wyposażenia restauracji. Załoga zostaje przeszkolona, a restauracja może liczyć na wsparcie marketingowe.
- Organizujemy pokazy i szkolenia z przygotowywania sushi, w naszych restauracjach odbywają się również imprezy promujące kulturę japońską oraz imprezy typu „body sushi”. Koku Sushi, wraz z innymi sushi barami, jest również organizatorem większych imprez – np. Nocy Sushi – wymienia Urszula Olechno.
(mak)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Rzuć korpo, przejdź na swoje
/26.08.2025
Odejście z korporacji i otwarcie własnego biznesu to poważny krok. Ale wiele osób go zrobiło i nie żałuje.
Sieć oferuje już cztery modele współpracy. Najnowszy z nich stawia na mniejsze lokale, niższe koszty inwestycji oraz minimalistyczny wystrój.
Zostaw etat, postaw na siebie! Nowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” to konkretne pomysły na biznes, sprawdzone modele franczyzowe i inspirujące historie przedsiębiorców.
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali