Restauracja z pikanterią
Nazwa Smaki PiriPiri pochodzi od gatunku papryki uprawianej w Afryce.
Spośród ponad 100 gastronomicznych systemów franczyzowych niewiele jest konceptów oferujących bliskowschodnią kuchnię. Wkrótce ma się to zmienić za sprawą Łukasza Piekarza, który we franczyzie chce rozwijać restauracje Piri Piri. Na razie działa lokal w Tarnowskich Górach, jednak właściciel marki, który posiada odpowiednie zaplecze logistyczne, ma ambitniejsze plany.
- Podpisaliśmy umowę współpracy z Pepsi. Międzynarodowy koncern polecił z kolei naszą firmę zarządowi portu lotniczego Pyrzowice w Katowicach, abyśmy zajęli się szkoleniem tamtejszego personelu w zakresie prowadzenia lokali gastronomicznych – mówi Łukasz Piekarz.
W Piri Piri klienci mogą zjeść nie tylko kebab, ale także dania kuchni meksykańskiej, na przykład tortille. Część menu przypomina znaną z McDonald’s strefę niskich cen, gdzie znajduje się oferta w atrakcyjnych cenach. Z firmą mogą nawiązać współpracę właściciele już działających restauracji. Priorytetem przy wyborze lokalu są trzy aspekty – przepływ ludzi przed lokalem, obecność konkurencji, zbiorowiska ludności w okolicy (mieszkańcy, pracownicy, uczniowie). Optymalna powierzchnia wynosi 50m2. - 300 osób przechodzących przed lokalem w ciągu godziny to bardzo dobry wynik – twierdzi Łukasz Piekarz.
Franczyzodawca nie pobiera opłaty wstępnej, przewiduje jednak 1 proc. opłaty bieżącej, liczonej z miesięcznego obrotu, na rzecz działań marketingowych. Ponadto zyski pochodzące ze współpracy z Pepsi będą przeznaczone na tzw. fundusz rozwojowy, pozwalający kredytować niektóre działania franczyzobiorców. Koszt inwestycji w bar Piri Piri wynosi ok. 40 tys. zł.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Edu3Dkacja pokazuje dzieciom, jak korzystać z nowych technologii. Czy na prowadzeniu takich zajęć można zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali