Carrefour Polska swój pierwszy hipermarket otworzył w 1997 roku w Łodzi. Carrefour jest także właścicielem i zarządcą centrów handlowych, skupionych w dużych i średnich miastach.
Poniedziałek
14.07.2014
Kilka formatów supermarketów Carrefour pozwala firmie otwierać sklepy w różnych lokalizacjach.
 

W maju i czerwcu powstały kolejne 4 sklepy Carrefour Express na stacjach paliw Lukoil, co oznacza, że współpraca obu sieci objęła już 26 tego typu obiektów. Nowe placówki Carrefour Express powstały na stacjach w Poznaniu (dwie) oraz w Gdyni i Pruszczu Gdańskim. Sklepy te działają w formacie convenience i oferują ciepłe przekąski, sałatki, świeże pieczywo oraz warzywa i owoce.. Podobnie jak stacje paliw czynne są całą dobę.

Formaty Carrefour – hiper- i supermarkety oraz mniejszy sklep typu convenience sprawdzają się w różnych lokalizacjach. W lipcu Rank Progress, deweloper zajmujący się budową i komercjalizacją Galerii Piła podpisał umowę z Carrefour Polska na wynajem powierzchni ponad 5 tys. m2, z czego 3,5 tys. m2 stanowić będzie powierzchnia sprzedaży. Oznacza to, że pochodząca z Francji sieć supermarketów stanie się głównym operatorem spożywczym w tym obiekcie i zyska miano tzw. kotwicy, czyli sklepu, który będzie przyciągał znaczną liczbę klientów.
- Cieszymy się, że w Galerii Piła znajdzie się nowoczesny hipermarket, którego oferta spożywcza, jak i przemysłowa jest bardzo szeroka. Będzie on doskonałym uzupełnieniem oferty handlowej centrum, które ma szansę stać się wizytówką centrum Piły - mówi Jan Mroczka, prezes Rank Progress.

W naszym kraju Carrefour Express oferuje dwa koncepty współpracy - minimarket, dostosowany do potrzeb zarówno rynku miejskiego jak i terenów wiejskich oraz Carrefour Express w formacie convenience przeznaczony dla lokalizacji w dużych miastach. Jednym z elementów wsparcia franczyzobiorców jest w sieci Carrefour kontrola opiekuna regionalnego, która odbywa się minimum raz w miesiącu. Podczas takiego spotkania omawiane są kwestie operacyjne oraz handlowe. Na podstawie uzyskanych informacji, powstaje raport, który pozwala analizować  rozwój  supermarketu. Dodatkowo specjalistyczna firma  przeprowadza audyt sanitarny sprawdzający wdrożenie i zgodność tzw. systemu HACCP. W każdym przypadku  franczyzobiorca jest uprzedzany o dacie i otrzymuje raport z audytów.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022