Koku Sushi w formacie express

Pod logo Koku Sushi działa jeden lokal własny i dwa franczyzowe. Trzy kolejne bary sushi przygotowywane są do otwarcia. Przewidywany harmonogram otwarć wygląda następująco: Warszawa - październik, Gdańsk - listopad, Legnica - grudzień.
- Zauważyliśmy, iz coraz więcej klientów interesuje się otwarciem sushi baru w centrum handlowym, dlatego stworzyliśmy nowy format Koku Sushi Express. Jest on skierowana do lokali w centrach biznesowych oraz handlowych. Charakteryzuje się skromniejszym menu dostosowanym do szybkiej obsługi gości. Zachowaliśmy za to nasze receptury oraz prosty minimalistyczny wystrój. Format express można otworzyć zarówno w części food court, jak również w lokalu z własną częścią sprzedażową. Jeden z takich lokali powstanie jeszcze do końca 2014 roku - zapowiada Urszula Olechno, współwłaścicielka sieci Koku Sushi.
Franczyzodawcy sieci sklepów z ekologiczną żywnością przedstawiają swoją ofertę franczyzową jako biznes skierowany do pasjonatów zdrowej żywności, którzy nie powinni być uzależnienie od nikotyny i fast foodów. Spytaliśmy Urszulę Olechno, czy podobne zasady panują w Koku Sushi.
- Podstawowe wymagania to pasja, zaangażowanie oraz zaplecze finansowe. Nie trzeba mieć ukończonych kursów. Szkolenie przeprowadzamy we własnym zakresie. Naszymi franczyzobiorcami są osoby nie mające wcześniejszego doświadczenia w tej branży. Na tym właśnie polega idea franczyzy. Nie doradzałabym otwarcia sushi baru bez wiedzy, doświadcenia i własnych umiejętności. Znam wiele przykładów, którzy otworzyli sushi bar bez doświadczenia w gastronomii i nie są z tego faktu zadowoleni. Nikt nie podpowie jak zacząć i poprawnie poprowadzić biznes. Dobrze dobrany system franczyzowy jest świetnym rozwiązaniem. Dostajemy gotowy produkt, który już funkcjonuje - wyjaśnia.
Coraz więcej fanów sushi decyduje się na zakup tego japońskiego dania w supermarketach lub wykonuje je samodzielnie. Może mieć to wpływ na wysokość sprzedaży w tradycyjnych barach sushi.
- Myślę, że sushi kupione w markecie nie stanowi konkurencji dla sushi barów, w których jest ono przyrządzane na bieżąco. W naszych sushi barach organizujemy kursy sushi. Goście chętnie z nich korzystają ale mimo to zawsze do nas wracają. Wbrew pozorom jest to praco- i czasochłonne zajęcie. Najważniejsze jest takie dostosowanie oferty oraz kanałów dystrybucji, aby nasi goście mogli skorzystać z naszej oferty zarówno w lokalu podczas lunchu czy rodzinnego obiadu, jak również zamówili sushi z szybką dostawa do firmy lub domu. Na naszej stronie internetowej jest już dostępny sklep online i płatności online - dodaje Urszula Olechno. (dw)

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Zostaw etat, postaw na siebie! Nowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” to konkretne pomysły na biznes, sprawdzone modele franczyzowe i inspirujące historie przedsiębiorców.
Popeyes pojawi się w Poznaniu, KOKU Sushi chwali się pierwszym półroczem, a Salad Story odświeża menu. Przegląd tygodnia 13-20 lipca.
W co zainwestować, aby dobrze zarobić – to pytanie nurtuje wielu z nas. Na jakie zarobki mamy szansę we franczyzie?
Moda na sushi wśród Polaków nie przemija. Jak otworzyć własny sushi-bar we franczyzie?
KOKU Sushi opracowało własną odpowiedź na wysoką inflację i wzrosty cen. M.in. dzięki temu miniony rok był dla sieci rekordowy pod względem sprzedaży.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali