Na koniec 2015 r. Sfinks zarządzał 117 lokalami. W tym roku planowane jest 16 otwarć (dwa już zrealizowano), natomiast w ciągu pięciu lat sieć wszystkich restauracji ma urosnąć do prawie 200.
Czwartek
25.02.2016
Spółka zarządzająca restauracjami Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK ma pieniądze na rozbudowę sieci.
 

Cały rok 2015 zakończyła przychodami ze sprzedaży w wysokości 175,92 mln zł. Przez 11 miesięcy ubiegłego roku Sfinks zarobił na czysto ponad 8 mln. zł.
 Mamy za sobą przełomowy rok, który przyniósł wiele ważnych zmian, mających istotny wpływ na rozwój Sfinksa w kolejnych latach. Dzięki pozyskaniu kredytu refinansującego w Banku Ochrony Środowiska, spłaciliśmy kredyt w PKO BP, a jeszcze w lutym uregulujemy zobowiązanie w ING – mówi Sylwester Cacek, prezes Sfinksa.
Kredyt zaciągnięty w BOŚ spółka ma spłacać do 2022 roku. W ubiegłym roku Sfinks wyemitował też akcje (co było warunkiem, postawionym przez BOŚ), ze sprzedaży których udało się uzyskać prawie 13 mln zł. Wszystkie te pieniądze mają zostać przeznaczone na rozwój sieci.
Na koniec 2015 r. Sfinks zarządzał 117 lokalami. W minionym roku powstało 14 nowych restauracji Sphinx i jeden lokal Chłopskie Jadło. W tym roku planowane jest 16 otwarć (dwa już zrealizowano), natomiast w ciągu pięciu lat sieć wszystkich restauracji ma urosnąć do prawie 200.

Przejęcia, zagranica, franczyza

Sylwester Cacek nie wyklucza, że Sfinks może też kupić nowe brandy. W ubiegłym roku spółka przyglądała się dwóm: Fornetti i Da Grasso, ale ostatecznie do akwizycji nie doszło.
– Każda marka, która znajduje się w pierwszej piętnastce najbardziej rozpoznawalnych, jest pod nasza stałą obserwacją – mówi prezes Sfinksa. – Od dawna myślimy też o wyjściu poza granicę Polski. Od lat mamy franczyzobiorcę w Rumunii, który bardzo dobrze sobie radzi. Zamierzamy zapytać, czy interesuje go masterfranczyza. Ale w przypadku ekspansji zagranicznej pośpiech nie jest wskazany.

Jeśli chodzi o flagowe lokale – czyli restauracje Sphinx – spółka decyduje się coraz częściej na ich otwieranie w mniejszych miastach.
– Kiedyś twierdziliśmy, że to koncepcja na miasta powyżej 100 tys. mieszkańców. Ale to założenie ewoluuje – przyznaje Sylwester Cacek. – Niedawno otworzyliśmy np. ponownie restaurację w Gnieźnie, która ma obroty na naprawdę wysokim poziomie.

Mniejsze miasta to także dobra lokalizacja dla franczyzobiorców, bo pozwala na obniżenie kosztów inwestycji. Klasyczna franczyza w sieci Sphinx to wydatek 300-450 tys. zł. Większość restauracji działa w modelu operatorskim, gdzie to franczyzodawca płaci za budowę i wyposażenie, a operator jest menedżerem, który prowadzi działalność na własny rachunek i jest wynagradzany w oparciu o wysokość obrotów.
– Otwarcie restauracji Sphinx to duża inwestycja, co ogranicza liczbę potencjalnych franczyzobiorców – nie ukrywa prezes. – Dlatego naszym zdaniem bardziej dedykowane franczyzie są restauracje Wook, prowadzone przez spółkę zależną Shanghai Express. Tutaj kwota inwestycji jest niższa.

Chcą więcej

Sfinks prognozuje, że w 2016 r. zwiększy zysk netto do 15 mln zł, a w 2020 do 24,9 mln zł.
– Niezależnie od niepewności związanej z planowanymi przez rząd zmianami, jaka panuje na rynku, chcemy zrealizować założenia strategii i osiągnąć w roku 2016 jeszcze lepszy wynik. Wszystko to pokazuje, że Sfinks zakończył z sukcesem okres restrukturyzacji, jest przewidywalnie rozwijającą się spółką, stojącą na zdrowych fundamentach, a wzrost skali działania będzie tylko umacniał naszą pozycję na rynku – dodaje Sylwester Cacek.

Fakt, ze Sfinks wyszedł na prostą to dobra wiadomość także dla potencjalnych franczyzobiorców. Stabilna sytuacja finansowa franczyzodawcy to jeden z warunków, jaki banki biorą pod uwagę udzielając kredytów na inwestycję biorcom licencji.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa