Toast za zyski
Na polskim rynku handlowym dominują dwa formaty sklepów z alkoholem – mniejsze punkty oferujące podstawowy asortyment z półki ekonomicznej oraz większe, specjalistyczne sklepy pozycjonujące się bardziej w segmencie premium. Twórcom marki Al.Capone przyświecała idea, by stworzyć koncept plasujący się pomiędzy tymi modelami.
– W naszych sklepach oferujemy alkohol ze średniej i wyższej półki cenowej. Klient przychodzi do nas zarówno po piwo koncernowe, jak Tyskie czy Żubr, ale też po whisky za 2,5 tys. zł. Dlatego sprzedawca musi posiadać odpowiednią wiedzę, by umieć doradzić w wyborze – mówi Maciej Gubernat, dyrektor ds. rozwoju sieci Al.Capone.
Najpierw testy, potem franczyza
Firma działa na rynku od ponad dekady, a franczyzę rozwija od 2014 roku. Zanim jednak franczyzodawca rozpoczął sprzedaż licencji, otworzył 10 własnych sklepów. Dziś ma ich 11, a pod jego szyldem działa też 10 punktów franczyzowych.
– Zdecydowaliśmy się wejść we franczyzę ze względu na liczne zapytania od osób, które chciały prowadzić sklep według naszego pomysłu. Mieliśmy już sprawdzony koncept, przetestowany w 10 lokalach, dlatego postanowiliśmy podzielić się naszym know-how i marką – mówi Maciej Gubernat.
Dziś wszelkie zmiany, zanim zostaną wprowadzone w sklepach franczyzowych, są najpierw sprawdzane w punktach własnych. Tak było choćby z konceptem Alei Win, która do punktów partnerskich trafiła dopiero po tym, jak okazało się, że ma pozytywne przełożenie na obroty w sklepach własnych.
Matecznikiem marki Al.Capone jest Małopolska. Sklepy działają też na Podkarpaciu, a w najbliższym czasie mają pojawić się również w województwie świętokrzyskim. Franczyzodawca podkreśla, że nie zależy mu na rozwoju za wszelką cenę.
– Wychodzimy z założenia, że na razie każdy kolejny sklep nie może być odległy od siedziby firmy o więcej, niż 150 km. W przeciwnym wypadku nie będziemy w stanie utrzymać kontroli nad siecią – twierdzi Maciej Gubernat.
Dwa lata do zwrotu
Sklep Al. Capone można otworzyć w miejscowości powyżej 5 tys. mieszkańców. Więcej o wymogach dotyczących lokalizacji można przeczytać na portalu Lokalnabiznes.pl w artykule Alkohol w Alei Capone. Minimalna kwota inwestycji we franczyzowy sklep Al.Capone sięga 150 tys. zł, z czego 40-60 tys. zł pochłania remont i wyposażenie, a pozostałą część należy przeznaczyć na pierwsze zatowarowanie. Franczyzobiorca ponosi też koszt opłaty wstępnej na poziomie 20 tys. zł. W zamian otrzymuje materiały do wizualizacji zewnętrznej punktu, projekt wnętrza lokalu, oprogramowanie, odzież firmową oraz dostęp do szkoleń.
– Ze względu na specyfikę biznesu, przykładamy do nich dużą wagę. Odbywają się cyklicznie. Franczyzobiorcy uczą się w naszej centrali. Oprócz tego odwiedzają browary, a najlepsi wyjeżdżają choćby do bułgarskich i hiszpańskich winnic, a także do szkockich destylarni – tłumaczy Maciej Gubernat.
Franczyzobiorcy odprowadzają do centrali 2 proc. od wartości zakupów netto w ramach opłaty bieżącej oraz 1 proc. od sprzedaży netto na fundusz marketingowy. Jeśli franczyzobiorca nie zalega z płatnościami za towar i prowadzi biznes zgodnie z zaleceniami franczyzodawcy, wówczas otrzymuje zwrot opłaty bieżącej w formie rabatu retro.
– Inwestycja w sklep Al. Capone powinna zwrócić się po mniej więcej dwóch latach. Potwierdzeniem tego, że nasz koncept się sprawdza, są franczyzobiorcy, którzy prowadzą po dwie placówki i otwierają kolejne – dodaje franczyzodawca.
Biznes za pozwoleniem
Intuicja podpowiada, że handel wysokoprocentowymi trunkami to nad Wisłą biznes wieczny. W istocie, trudno wyobrazić sobie krajobraz polskich miast bez sklepów monopolowych. Z drugiej strony jednak nadużyciem byłoby stwierdzenie, że wysokość popytu i jego struktura nie ulega na przestrzeni lat zmianom. Wręcz przeciwnie, przedsiębiorcy sprzedający alkohol powinni mieć oczy szeroko otwarte – w branży się dzieje, a chodzi nie tylko o zjawiska rynkowe, ale też o potencjalne zmiany ustawodawstwa. Sejmowy Zespół ds. Miast Polskich pracuje nad zmianami w prawie, które mają dać jednostkom samorządu terytorialnego większą autonomię w zakresie udzielania pozwoleń na sprzedaż alkoholu. Pojawił się pomysł, by stworzyć spis stref, w których będzie można wprowadzać dodatkowe limity – czy ograniczonej sprzedaży, czy całkowitego jej wyłączenia. Dziś limity są przyznawane dla terenu całej gminy, co przekłada się na nagromadzenie sklepów monopolowych w centrach miast – a z tym rządzący chcą walczyć. Wprowadzenie nowych regulacji znacznie skróciłoby listę lokalizacji, w których można będzie prowadzić sprzedaż napojów wysokoprocentowych.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Co zrobić, by dorobić się majątku, prowadząc własną firmę? Ciężka praca, odwaga, elastyczność, wyczucie rynku – może to truizmy, ale to też najlepsza droga do biznesowego sukcesu.
Wrześniowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, o czym w nim przeczytasz.
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Typowi mężczyźni mają smykałkę do sportu, majsterkowania, motoryzacji i alkoholu. Prezentujemy kilka pomysłów na biznes właśnie dla nich.
– Dojrzałe sklepy osiągają zyski od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięczny miesięcznie – mówi Marcin Górski, właściciel sieci Al. Capone.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
POPULARNE NA FORUM
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...
Carrefour Express - supermarket na licencji
Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów