Bezpieczna dostawa
Gastrokurierska firma Stava już wiosną zainicjowała akcję #bezpiecznedowozy i wspólnie z przedstawicielami branży gastronomicznej oraz ekspertami ds. bezpieczeństwa żywności opracowała Kodeks Dobrych Praktyk, który został zaaprobowany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Dzisiaj, gdy gastronomia znów może pracować tylko w kanale delivery, te zasady warto przypomnieć.
Najpierw dezynfekcja
Zasady bezpiecznej dostawy posiłków kurierzy najpierw poznają na szkoleniu.
– Przed rozpoczęciem pracy kurierzy przechodzą szczegółowy, specjalistyczny kurs, który przygotowuje ich do działania w obecnie panujących warunkach. Zakres przekazywanych dostawcom informacji obejmuje przede wszystkim zachowanie wszelkich procedur bezpieczeństwa i higieny transportu posiłków z restauracji do miejsca docelowego – wyjaśnia Paweł Aksamit, prezes firmy Stava.
Kurierzy otrzymują wiedzę m.in. na temat dezynfekcji biura, narzędzi pracy i samochodu.
Jak ich praca wygląda obecnie w praktyce? Przed rozpoczęciem zmiany dostawcy myją ręce, zakładają rękawiczki ochronne, mierzą temperaturę i wypełniają odpowiedni formularz na temat swojego stanu zdrowia.
– Wszystkie te czynności mają zapewnić maksymalne bezpieczeństwo osobom, które podczas pracy dostawcy będą miały z nim kontakt – podkreśla Paweł Aksamit.
Pobierając sprzęt do pracy, kurierzy zwracają uwagę na to, czy był wcześniej zdezynfekowany – posiada wówczas specjalną naklejkę. W razie potrzeby dostawca samodzielnie dokonuje dezynfekcji, np. za pomocą ozonatora.
– Każdego dnia proces dezynfekcji powinno przechodzić całe wyposażenie biura, szczególnie przedmioty, które mają najczęstszy kontakt z pracownikami m.in. terminale płatnicze, klamki, długopisy, karty paliwowe, dokumenty i telefony (również te prywatne) – dodaje Paweł Aksamit. – Pełna dezynfekcja przeprowadzana jest także w samochodach: kluczyki, kierownica i pasy, ale również mniej oczywiste miejsca, takie jak korek wlewu paliwa i gazu, hamulec ręczny, lewarek skrzyni biegów, czy przełączniki światła lub klimatyzacji, to tylko niektóre z elementów, które odkażają kurierzy.
Bezpieczny odbiór...
W zachowaniu bezpieczeństwa, kluczowe jest też odpowiednie przeprowadzenie dwóch podstawowych procesów w dowozie posiłku – bezkontaktowego odbioru jedzenia z restauracji i bezkontaktowej dostawy do konsumenta.
– Odpowiedzialne firmy kurierskie działają według procedur wypracowanych i zweryfikowanych pod kątem nowego zagrożenia wirusem SARS-Cov-2 w ramach systemu HACCP. Przeglądy systemu pozwoliły na wprowadzenie zwiększonego reżimu higienicznego i dopracowanie procedur. Jednym z elementów jest bezkontaktowa dostawa z restauracji do klienta polegająca na ograniczeniu do minimum kontaktu kuriera z klientem, przy zachowaniu reżimu higienicznego – informuje Joanna Terelak-Subramanian, ekspert bezpieczeństwa żywności i mikrobiolog, twórczyni platformy HACCP Online.
Bezkontaktowy odbiór polega na przekazaniu posiłku do transportu w taki sposób, by uniknąć bezpośredniej styczności obu stron realizujących zamówienie. Restauracje biorące udział w akcji #bezpiecznedowozy, stworzyły specjalne strefy buforowe do wydawania posiłków, znajdujące się w innym pomieszczeniu niż obsługa restauracji lub w bezpiecznej odległości od miejsca, w którym przebywają jej pracownicy. Pracownik lokalu zanosi zamówione jedzenie do wyznaczonej strefy. Kiedy tylko osoba przekazująca przesyłkę oddali się od tego miejsca, kurier odbiera posiłek, umieszczając go w zdezynfekowanej torbie, która ma za zadanie nie tylko utrzymać odpowiednią temperaturę dania, ale także zabezpieczyć higienicznie. Dzięki tej procedurze kurier nie ma bezpośredniej styczności z obsługą restauracji.
...i dostawa
Kurierzy, w celu zachowania bezpieczeństwa nie powinni wchodzić do budynku – najlepiej, żeby klient wyszedł na zewnątrz i odebrał posiłek z umówionego z kurierem miejsca. Chodzi o to, żeby nie musieli przebywać w windach i klatkach schodowych. Życie pisze jednak różne scenariusze i zdarza się, że kurierzy będą musieli wchodzić do budynków. Zawsze są jednak wyposażeni w maseczki ochronne oraz odpowiednie rękawiczki.
W przypadku zamówienia opłaconego online, dostawa przebiega w pełni bezkontaktowo i bezpiecznie, dlatego też taka forma regulowania rachunku jest najbardziej wskazana. Jeśli jednak płatność odbywa się przy odbiorze, najlepiej byłoby, aby zamawiający płacił kartą. Terminale płatnicze są dezynfekowane przed każdą transakcją i po jej zakończeniu. Jeśli klient płaci jednak gotówką, ona też zostanie odpowiednio zdezynfekowana.
Portal franchising.pl jest partnerem medialnym akcji #bezpiecznedowozy.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski? Oto nasze podpowiedzi.
Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów 3,4 mln zł. Na co planuje je przeznaczyć?
Kto może zostać franczyzobiorcą McDonald's oraz w jakie koncepty gastronomiczne warto zainwestować – m.in. o tym przeczytasz w nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING".
Przegląd tygodnia 14-20 grudnia. Rząd zamyka galerie handlowe, a UOKIK nakłada rekordową karę na Biedronkę. I przygląda się pozostałym sieciom handlowym.
Czy model biznesowy wymyślony w XIX wieku może działać w startupie? Franczyzowa firma Stava udowadnia, że tak.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, w jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski.
– Planujemy otwierać 20 stacji franczyzowych rocznie – mówi Piotr Żuromski, dyrektor biura zarządzania siecią PKN Orlen.
Joanna Tabisz zainwestowała w pierwszy sklep pod szyldem Al. Capone tuż przed pandemią, a drugi otworzyła w jej trakcie. Czy udało jej się zarobić?
W co zainwestować – czy warto porzucić ciepły etat i wybrać własną firmę? Podpowiadamy, jaki biznes najlepiej otworzyć w 2020 roku.
Rzecznik MŚP wspiera przedsiębiorców, którzy walczą o zmianę zasad przyznawania pomocy z tarczy antykryzysowej. Miałaby przysługiwać wszystkim firmom, których przychody spadły o ponad 70 proc.
POPULARNE NA FORUM
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowni Państwo, Nie jest tak, że byli franczyzobiorcy muszą żyć z piętnem długu do końca życia! W marcu tego roku weszły w życie przepisy o upadłości...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Faktycznie przytoczenie rozwiązań z USA w kontrze do straszenia przeregulowaniem rynku franczyzy trudno uznać za efekt talentu polemicznego, no ale Pan Arkadiusz odwołuje...