Magia lodów
Pierwsza lodziarnia Gelato Magia działa już w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku. Jest to placówka własna, która będzie jednocześnie służyła jako wzorzec dla franczyzobiorców. W swoich planach rozwojowych firma stawia głównie na Polskę północną. Najbliższe otwarcie planowane jest w Gdyni, trwają również rozmowy z franczyzobiorcami w Szczecinie i Poznaniu.
- Gelato Magia działa na Polskim rynku od 2007 roku, ale sama marka ma włoskie korzenie i funkcjonuje na rynku już ponad 100 lat – mówi Agata Lazarek, prezes zarządu Damag. - Nasze lody produkujemy w tradycyjny sposób, korzystając z oryginalnych włoskich receptur.
Firma chce otwierać kolejne lodziarnie w centrach handlowych zlokalizowanych w dużych miastach. Franczyzobiorca może poszukać lokalu samodzielnie bądź zwrócić się do firmy z prośbą o pomoc w znalezieniu lokalizacji w danym regionie. Optymalna powierzchnia placówki to 80 m2. Opłata za przystąpienie do sieci i szkolenie franczyzobiorcy wynosi 12,5 tys. euro. Opłata licencyjna pobierana co miesiąc, to 5 proc. od obrotu netto. Opłata na fundusz marketingowy to 1 proc. obrotu netto., minimalna kwota inwestycji - 100 tys. euro.
W trakcie trwania współpracy franczyzobiorcy są zobowiązani kontraktem do nabywania lodów wyłącznie od centrali Gelato Magii, stosowania się bezwzględne do zasad i przepisów zawartych w podręcznikach operacyjnych oraz utrzymania lokalu zgodnie z wymaganiami marki.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali