28.12.2010

Szwejk w natarciu

Hospoda u Svejka w ciągu kilku tygodni otworzy dwie restauracje franczyzowe.

Sukces pierwszej restauracji w Bielsku-Białej zachęcił właściciela Hospody u Svejka do dalszego rozwoju.
– Wielokrotnie klienci z różnych części Polski i spoza jej granic poznawszy nasz lokal, naszą kuchnię, formułę, zachęcali mnie do otwarcia lokalu w ich stronach. Rozwój systemów franczyzowych i wzrost zaufania do tego typu działalności przekonał mnie do podjęcia decyzji o budowaniu systemu – mówi Arkadiusz Taborski, właściciel sieci. W efekcie powstały dwie restauracje franczyzowe, a dwie kolejne są w trakcie realizacji. Firma chce się rozwijać na terenie całej Polski.

Hospoda u Svejka

Wnętrze Hospody u Svejka

Szacunkowe koszty zagospodarowania powierzchni pod Hospodę u Svejka to od 450 zł za metr kwadratowy z kompletnym wyposażeniem lokalu (bez wyposażenia technologicznego) do 650 zł (z wyposażeniem technologicznym). Optymalna wielkość restauracji to 120-220 m2. Opłata wstępna wynosi 10 tys. zł, bieżąca 4 proc. od obrotu w skali miesiąca, a fundusz marketingowy 1 proc., z tym że cały przeznaczony jest na restaurację franczyzobiorcy. Zwrot z inwestycji według właściciela sieci powinien nastąpić już po upływie 1 do 1,5 roku od otwarcia.

(mip)

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

1

Agnieszka Kamińska

dziennikarz
Napisz do autora