Express znaczy taniej
Marką Greco, sieci restauracji w stylu greckim, zarządza powstała we Wrocławiu ponad 20 lat temu firma Medsun. Operator może się poszczycić wieloletnim doświadczeniem w serwowaniu kuchni z Półwyspu Peloponeskiego, gdyż rozwija swoją sieć na Śląsku dłużej niż jest tam obecny na przykład McDonald's. Pierwszy lokal Greco został otwarty w 1991 roku na wrocławskim Starym Rynku i działa z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Od 12 lat sieć rozwija się w całej Polsce w dwóch formatach: casual dinning oraz fast foodowym Greco Express. Pod niebieskim logo Greco działa obecnie 11 restauracji, w tym trzy franczyzowe.
- Zamierzamy dalej rozwijać naszą sieć sprzedaży, a zwłaszcza koncept Greco Express – mówi Mariusz Lignowski, prezes zarządu spółki Medsun. - W przeciągu trzech lat chcemy otworzyć 30 lokali liczących po 30 m2. Odpowiednich lokalizacji szukamy w centrach handlowych w województwie dolnośląskim, górnośląskim, wielkopolskim oraz małopolskim.
Główną przeszkodą dla potencjalnych franczyzobiorców jest zebranie kapitału niezbędnego do przystosowania i uruchomienia restauracji. Z myślą o takich przedsiębiorcach Greco przygotowuje program wsparcia partnerów, dzięki czemu ci będą mogli pozyskać dotacje unijne i kredyty. Kwoty dostępne w tych programach pozwalają na uruchomienie restauracji w formacie Greco Express.
Za przystąpienie do sieci franczyzobiorca musi uiścić opłatę wstępną w wysokości 20 tys. zł. Podczas trwania współpracy, dawca licencji z tytułu opłat franczyzowych pobiera 5 proc. od obrotu oraz 2 proc. na cele marketingowe. Powyższe warunki mogą być indywidualnie negocjowane w zależności od lokalizacji i poniesionych nakładów.
- Od partnerów oczekujemy pełnego zaangażowania w prowadzenie biznesu oraz doświadczenia w branży gastronomicznej. W zamian oferujemy m.in. nasz podręcznik operacyjny, programy lojalnościowe, zintegrowany system sprzedaży oraz szkolenia – dodaje Mariusz Lignowski.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali