Pierogi z Himalajów
Himalaya momo promuje sztukę kulinarną Nepalu. Nazwa firmy nawiązuje do najwyższych gór świata oraz do zakręconych tybetańskich pierogów zwanych „momo”. Są one serwowane m.in. z warzywami lub z kurczakiem oraz z sosem sezamowym. Wszystkie dania są przygotowywane przez na podstawie receptur opracowanych przez kucharzy z Nepalu, Tybetu i Buthanu.
- Pierwszy lokal otworzyliśmy na warszawskiej Pradze i z powodzeniem funkcjonuje on tam od półtora roku – mówi Aneta Postek, współwłaściciel Himalaya momo. - Teraz naszym celem jest budowa sieci franczyzowej na terenie Polski, a także, jeśli się uda, w innych krajach Unii Europejskiej. Obecnie prowadzimy rozmowy z potencjalnymi partnerami zainteresowanymi prowadzeniem restauracji w Białymstoku, Wrocławiu i Krakowie.
Dla franczyzobiorców Himalaya momo przygotowała trzy koncepty współpracy. Najniższa kwota inwestycji jest wymagana do prowadzenia własnego wózka z pierogami. Zakup mobilnej jadłodajni to wydatek rzędu 25 tys. zł, z czego 5 tys. zł trzeba przeznaczyć na zakup licencji. Wózek nie ma możliwości przyrządzania potraw, przez co trzeba go regularnie zaopatrywać w funkcjonujących, stacjonarnych pierogarniach.
Stacjonarną pierogarnię może również prowadzić franczyzobiorca. Wybierając taką formę współpracy, przedsiębiorca powinien przygotować 10 tys. zł na zakup licencji oraz ok. 100 tys. zł na przystosowanie lokalu. Trzecim konceptem firmy jest tradycyjna restauracja. By ją otworzyć franczyzobiorca musi dysponować lokalem o powierzchni min. 60 m2 oraz kapitałem w wysokości min. 150 tys. zł.
W przypadku wszystkich trzech konceptów, miesięczna opłata franczyzowa i marketingowa wynosi odpowiednio 6 proc. i 1,5 proc. od obrotu netto. W zamian, partnerzy mogą liczyć na pomoc w wyborze lokalizacji, otwarciu punktu oraz doborze personelu. Firma zapewnia także szkolenie pracowników, jak i bieżące wsparcie w prowadzeniu własnej pierogarni.
(boa)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali