Kawa z okienka
Półtora roku - tyle dał sobie Michał Heller, właściciel Take Away Coffee na sprawdzenie, czy jego pomysł na biznes jest dochodowy. Teraz zaczyna szukać franczyzobiorców, choć na razie dysponuje tylko jednym lokalem. Powstał on w czerwcu 2012 roku w centrum Wrocławia i serwuje kawę na wynos przechodniom zmierzającym do okolicznych uczelni i szpitala.
- Franczyzobiorców zaczęliśmy szukać w grudniu. Od tego czasu odzew był spory - około tysiąca pobranych ofert, kilkadziesiąt wglądów w umowę. W efekcie mamy już sześć osób na etapie poszukiwania lokalizacji - mówi Michał Heller.
Oferta może być interesująca szczególnie dla tych, którzy nie dysponują dużymi kwotami. Inwestycja we franczyzowy punkt Take Away Coffee wynosi 25 tys. zł i obejmuje cały potrzebny sprzęt, który staje się własnością franczyzobiorcy. Do tego dochodzą koszty dostosowania lokalu do sprzedaży kawy oraz czynsz najmu.
- Większość kawiarni oferuje kawę na miejscu, co znacznie podnosi jej cenę - dodaje Heller. – Nasze punkty sprzedażowe nie nadają się do galerii handlowych, gdzie klienci, chcąc odpocząć po kilkugodzinnych zakupach, wolą usiąść, by napić się kawy. Koncept natomiast świetnie się sprawdzi na uczęszczanych pieszych trasach, na przykład w pobliżu urzędów, biurowców albo uniwersytetów. Tam, w mojej opinii, praktycznie nie mamy konkurencji.
Czy rzeczywiście? W takich lokalizacjach często można spotkać mobilne budki z kawą, tak zwane kawowozy. Pytanie też, w jakim stopniu za konkurencję Take Away Coffee można uznać znane sieci, takie jak Coffee Heaven czy Starbucks. Jeśli porównamy cennik tej ostatniej z Take Away Coffee, okaże się, że na przykład za cafe latte w drugim z miejsc zapłacimy o ok. 2 zł mniej.
Zdaniem Michała Hellera inwestycja zwraca się już po 7-8 miesiącach, a przychody mogą zrównać się z kosztami już w pierwszym z nich.
(ap)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Anna Bachowska przez długie lata pracowała w korporacji. Od kilku lat czerpie satysfakcję z biznesu, dzięki któremu zarabia pieniądze i ma czas dla rodziny.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Stokrotka proponuje nowym partnerom dofinansowanie w wysokości do 1 mln zł.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Palarnia Zdrowych Kaw oraz linia kosmetyków i peelingów kofeinowych dr Martyny Buchalskiej to nowość w salonach masażu Orient Massage i Thai Organic.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali