Pizza w roli głównej
2 kwietnia została uruchomiona nowa franczyzowa restauracja Gusto Dominium we Wrocławiu, przy ul. Bajana. Lokal umiejscowiony jest na antresoli w Hali Targowej „Tęcza” i ma powierzchnię 190 m2. Jest tu ok. 50 miejsc siedzących, a w sezonie letnim goście mogą korzystać z ogródka na tarasie, o powierzchni 200 m2.
– Aranżacja lokalu nawiązuje do przyjętej przez sieć strategii, której głównym założeniem jest budowanie unikalnej atmosfery włoskiego domu – mówi Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franczyzy w Gusto Dominium. – W menu goście znajdą potrawy charakterystyczne dla Włoch, takie jak pizze, pizze bianche, makarony w wielu odsłonach czy tradycje pierogi calzone.
Pod koniec marca ruszyła też w zmienionej lokalizacji restauracja Gusto Dominium w Pruszkowie. Lokal o powierzchni 170 m2 zajmuje wolno stojący pawilon. Ma 60 miejsc siedzących, do tego dwa letnie ogródki.
W kwietniu tego roku planowane jest otwarcie kolejnych dwóch restauracji własnych sieci w Warszawie.
Obecnie pod szyldem Gusto Dominium działa ponad 70 lokali w Polsce oraz siedem w Rumunii. Zdecydowana większość to restauracje własne, ale licencjodawca aktywnie szuka franczyzobiorców, w miastach liczących conajmniej 40 tys. mieszkańców. Inwestycja w pizzerię to wydatek minimum 250 tys. zł.
– Jeżeli lokal jest już przystosowany do wymogów gastronomii, ta kwota może być niższa – zastrzega Małgorzata Ptasińska.
Opłata licencyjna to koszt 15 tys. zł, franczyzobiorca płaci też franczyzodawcy opłatę miesięczną w wysokości 8 proc. od obrotów restauracji. Licencjodawca zapewnia wsparcie w poszukiwaniu najlepszej lokalizacji. Lokal powinien mieć wielkość od 100 do 200 m2 oraz witrynę. Wskazane jest też miejsce na letni ogródek, choć nie jest to wymóg konieczny.
– Oferujemy pomoc w uruchomieniu i prowadzeniu działalności na wszystkich etapach trwania współpracy. Franczyzobiorca uzyskuje opiekę szkoleniową i organizacyjną, a także korzysta z działań marketingowych sieci prowadzonych na szeroką skalę – dodaje Małgorzata Ptasińska.
Franczyzodawca zapewnia, że lokale są rentowne już w pierwszym miesiącu działalności.
Polacy bardzo lubią dania kuchni włoskiej. Z raportu Talerz Polaka 2015, przygotowanego przez Pizzaportal.pl wynika, że cieszy się największą popularnością wśród rodaków, zamawiających jedzenie przez internet. To 54 proc. wszystkich zamówień, a w miastach takich jak Szczecin, Bydgoszcz, Rzeszów czy Poznań nawet ponad 90 proc. Spośród wszystkich dań Polacy najczęściej wybierają pizzę.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali