Kawowy rower / Inwestycja w specjalnie przystosowany rower Bike Cafe zaczyna się od 45 tys. zł netto. Pojazdy mają drewnianą zabudowę, zadaszenia, pozwalające pracować nawet zimą, a oprócz tego wszelkie akcesoria konieczne do zaparzenia kawy i jej sprzedaży.
Sobota
15.12.2018
Ponad połowa rowerowych kawiarni Bike Cafe pracuje też poza sezonem wiosenno-letnim. Już wkrótce franczyzodawca zaproponuje licencjobiorcom nową formę współpracy.
 

Pod szyldem Bike Cafe działa obecnie 65 rowerowych kawiarni. Najwięcej w Polsce, ale franczyzowe punkty są także na Węgrzech, w Holandii, Szwecji, Danii, Finlandii. Inwestycja w specjalnie przystosowany rower zaczyna się od 45 tys. zł netto. Pojazdy mają drewnianą zabudowę, zadaszenia, pozwalające pracować nawet zimą, a oprócz tego oczywiście ekspres ciśnieniowy i młynek do kawy, wszelkie akcesoria konieczne do zaparzenia kawy i jej sprzedaży oraz zasilanie, które pozwala przygotować 800 espresso bez ładowania. Wszystkie mają też tzw. Bike Cafe Monitoring System, który ułatwia zarządzanie punktem, pozwala na wgląd w informacje o sprzedaży, na kontrolę pracowników, zlokalizowanie roweru. Taki w pełni wyposażony rower, gotowy do pracy, jest dostarczany franczyzobiorcy we wskazane miejsce.
– Pomagamy franczyzobiorcom w przygotowaniu symulacji finansowej inwestycji. Wspieramy w pozyskaniu lokalizacji oraz ocenie jej potencjału sprzedażowego – wylicza Marcin Łojewski, prezes zarządu Bike Cafe. –  Organizujemy szkolenia dla baristów, techniczne z obsługi roweru oraz z technik sprzedaży.

Najlepszy sezon dla mobilnych kawiarni zaczyna się już od marca, a trwa, w zależności od pogody, nawet do listopada. Ale to nie znaczy, że w czasie zimy nie można zarabiać. Ponad połowa rowerowych kawiarni działa także wtedy.
– Latem gros rowerów stoi oczywiście w plenerze. Ale są też inne możliwości, np. galerie handlowe, biurowce, dworce – wylicza Marcin Łojewski. – Można też brać udział w różnego rodzaju eventach. I to także zimą, np. koncertach, jarmarkach, ustawiać się w okolicy lodowisk czy innych atrakcji zimowych.

Franczyzodawca przygotowuje właśnie nową propozycję dla licencjobiorców.
– Od tego roku chcemy wprowadzić możliwość długoterminowego wynajmu sprzętu – mówi prezes zarządu Bike Cafe. – Właśnie dopracowujemy szczegóły tej oferty.
Franczyzobiorca płaci licencjodawcy prowizję od każdej sprzedanej kawy, w wysokości od 60 gr. Po roku działania dochodzi też opłata serwisowa – 250 zł netto miesięcznie.

– Biznes staje się bardzo szybko rentowny. 70 proc. naszych franczyzobiorców inwestuje w kolejne rowery – mówi Marcin Łojewski.


W Polsce i za granicą / Pod szyldem Bike Cafe działa obecnie 65 rowerowych kawiarni. Najwięcej w Polsce, ale franczyzowe punkty są także na Węgrzech, w Holandii, Szwecji, Danii, Finlandii.

POPULARNE NA FORUM

Z rodzinnego przepisu

Lody piccolo są pycha :)Gofrem też nie pogardzę :)

1 wypowiedzi
ostatnia 06.06.2019
New York Hot Dog -> wózek gastronomiczny

Dzień Dobry, Czy są tu właściciele wózków pod franczyza NYHD i mogą opowiedzieć coś o współpracy i rentowności biznesu ?

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019