Nowe pizzerie startują
Ostatni czas jest dla konceptu New York Pizza Department bardzo pracowity. W ostatni poniedziałek marka otworzyła nową franczyzową pizzerię w Warszawie, a dzisiaj (czwartek) otwiera kolejną – także w stolicy. Pierwsza z nich działa w formacie NYPD Express, czyli realizując dostawy wyłącznie w dowozie. Natomiast druga to lokal z salą restauracyjną.
– Z oczywistych względów na razie konsumpcja na miejscu jest niemożliwa, natomiast franczyzobiorca wystartuje, uruchamiając dostawy – informuje Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department.
Dowozy mają lepiej
Jak widać stan epidemii utrudnia wprawdzie współpracę na linii franczyzodawca-nowy franczyzobiorca, ale jej nie uniemożliwia.
– Wszystko odbywa się obecnie zdalnie – wyjaśnia Tomasz Jench. – W ten sposób przeprowadzamy także szkolenia dla franczyzobiorców. Moi współpracownicy świetnie sobie z tym radzą.
Licencjodawca podkreśla, że dostaje obecnie sporo pytań od kandydatów na franczyzobiorców.
– Stan epidemii jeszcze mocniej uświadomił wszystkim, że sprzedaż jedzenia na wynos, w dostawie, ma sens. Co ja od dawna powtarzam i do czego przekonuję naszych licencjobiorców – mówi Tomasz Jench. – Za granicą wiele konceptów działa wyłącznie w takim formacie. Dlatego obecnie szczególnie zachęcamy franczyzobiorców do modelu New York Pizza Department Express.
NYPD Express realizuje wyłącznie zamówienia w dostawie lub z odbiorem własnym. Minimalna kwota inwestycji w lokal to 40 tys. zł.
Do wyboru
Oprócz formatu express koncept ma w ofercie jeszcze kilka innych. Jeden z nich z nich to tradycyjna pizzeria z konsumpcją na miejscu i dowozami do klienta - minimalna kwota inwestycji to 60 tys. O wiele mniejszy budżet wystarczy na model NYPD Express mini. To lokal, który może rosnąć wraz ze wzrostem obrotów, dzięki zastosowaniu modułowych pieców do pizzy. Na początek wystarczy kupić jedną komorę, a gdy biznes się rozwinie, dołączać kolejne. Podobnie sukcesywnie można rozbudowywać np. stanowisko pracy pizzera. Szacowana przez licencjodawcę minimalna kwota inwestycji to 30 tys. zł netto.
Kolejna opcja, New York Pizza Department by Night, jest przeznaczona dla franczyzobiorców, którzy prowadzą już któryś z poprzednich konceptów. Mogą otworzyć dodatkowy biznes w postaci lokalu czynnego też w nocy, realizującego zamówienia w dowozie.
Ostatnie propozycja to Posterunek Pizzy, czyli rodzaj kontenera gastronomicznego, wykonanego z prefabrykatów. Przyjeżdża do franczyzobiorcy gotowy do pracy, w pełni wyposażony, jego postawienie nie wymaga pozwolenia na budowę, ma potrzebne zgody Sanepidu. Jest przygotowany z myślą o realizacjach zamówień w dowozach, ale przy nieco wyższej inwestycji można również dostosować go np. do sprzedaży pizzy w kawałkach. Koszt Posterunku Pizzy to od 89 tys. zł netto, ale można też wziąć go w leasing.
WIZYTÓWKA NEW YORK PIZZA DEPARTMENT
Marka działa na polskim rynku od 2009 roku, kiedy to otwarto pierwszą pizzerię w Krakowie.
NYPD w 2019 roku:
- 30 lokali franczyzowych;
- jednorazowa opłata licencyjna 5 tys. zł netto;
- miesięczna opłata franczyzowa 1 tys. zł netto.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Zainspiruj się sukcesami i poznaj sprawdzone pomysły na biznes! Grudniowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” pełen praktycznych porad i historii przedsiębiorców już w sprzedaży!
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w lutowym wydaniu magazynu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...