Nie dać się kryzysowi
Mobilna gastronomia od lat nie traci na popularności. W obecnych czasach tym bardziej chwali się swoimi atutami. Mobilne punkty gastronomiczne w okresie najtwardszego lockdownu wprawdzie też nie zarabiały, ale nie generowały przy tym kosztów stałych. Teraz, pomimo odmrożenia gastronomii, klienci wciąż mają opory, aby pójść do stacjonarnej kawiarni czy restauracji. Łatwiej im sięgnąć po lody czy kawę na świeżym powietrzu, podczas spaceru.
– Niezaprzeczalnym atutem naszych rowerowych kawiarni jest elastyczność, która pozwala nam dostosować się do praktycznie każdych warunków – podkreśla Marcin Łojewski, prezes zarządu Bike Cafe. – To pozwoliło nam łagodniej przejść przez okres epidemii. Dzięki mobilności naszych kawiarni, można w razie potrzeby w każdej chwili zmienić ich lokalizację. Np. te, które wcześniej stały wewnątrz pozamykanych z dnia na dzień biurowców czy muzeów przestawić w inne miejsca. Jak tylko zostały otwarte lasy i parki, mogliśmy wznowić działalność. Teraz pracujemy już pełną parą.
Kawiarnia w leasingu
Franczyzodawca Bike Cafe mówi, że od momentu zakończenia lockdownu podpisał już siedem nowych umów franczyzowych.
– Zainteresowanie naszą franczyzą w ostatnim czasie wyraźnie wzrosło. Zapewne ma to także związek z faktem, że wielu osobom skomplikowała się sytuacja zawodowa – zauważa Marcin Łojewski. – Inwestycja w nasz koncept nie jest wysoka, natomiast jest bezpieczniejsza, niż otwarcie stacjonarnego lokalu gastronomicznego. Jestem przekonany, że z obecnego kryzysu wyjdziemy mocniejsi.
Rowerowe kawiarnie mają drewnianą zabudowę, zadaszenia, pozwalające pracować nawet zimą, a oprócz tego oczywiście ekspres ciśnieniowy i młynek do kawy, wszelkie akcesoria konieczne do zaparzenia kawy i jej sprzedaży oraz zasilanie, które pozwala przygotować 800 espresso bez ładowania. Są też wyposażone w ścianki oddzielające klientów od osoby obsługującej. Wszystkie rowery mają również Bike Cafe Monitoring System, który ułatwia zarządzanie punktem, pozwala na wgląd w informacje o sprzedaży, na kontrolę pracowników, zlokalizowanie roweru. W pełni wyposażony rower, gotowy do pracy, jest dostarczany franczyzobiorcy we wskazane miejsce.
Standardowa wersja rowerowej kawiarni pod szyldem Bike Cafe kosztuje 57,9 tys. zł netto. Obecnie można jednak w istotny sposób obniżyć kwotę inwestycji na starcie, dzięki możliwości skorzystania z leasingu.
– Wówczas wymagany wkład własny wynosi 5-10 tys. zł – wyjaśnia Marcin Łojewski. – Oczywiście, trzeba mieć także zdolność kredytową. My ze swojej strony pomagamy w uzyskaniu leasingu. Jesteśmy całkowicie gotowi na przyjęcie nowych franczyzobiorców, i sprzętowo, i organizacyjnie.
WIZYTÓWKA MARKI BIKE CAFE
Sieć rowerowych kawiarni.
- 3 kawiarnie własne
- 80 franczyzowych
- marka ma swoje punkty nie tylko w Polsce, ale także w Szwajcarii, Finlandii, Danii, Szwecji, na Węgrzech
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To już ostatnia okazja w tym roku, aby spotkać się z setką franczyzodawców pod jednym dachem! Przyjdź jeszcze dziś na Targi Franczyza do Pałacu Kultury i Nauki!
24-26 października w Pałacu Kultury i Nauki możesz poznać 100 sprawdzonych pomysłów na biznes we franczyzie. Przeczytaj relację z targów i przyjdź wybrać franczyzę dla siebie!
Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki można poznać 100 najciekawszych franczyz w Polsce. Przyjdź i wybierz biznes dla siebie. Śledź relację z targów na żywo.
Już w czwartek zaczynają się jesienne Targi Franczyza! Przyjdź i wybierz biznes dla siebie! Franczyzodawcy czekają od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki.
Już w najbliższy czwartek rozpoczynają się Targi Franczyza 2024. Od 24 do 26 października w Pałacu Kultury i Nauki przedstawiciele 100 marek franczyzowych będą dzielić się swoimi sprawdzonymi pomysłami na firmę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...