Mała gastronomia z bubble tea
Marka Crazy Bubble od 2012 roku buduje sieć punktów, serwujących pochodzącą z Tajwanu zimną herbatę z kulkami tapioki. Ten rok – jak dla całej gastronomii – był dla konceptu bardzo trudny, ale franczyzobiorcy obronili swoje biznesy przed upadkiem.
– W związku z tym, że nasze lokale w dużej mierze zlokalizowane są w centrach handlowych, działamy jedynie podczas ich pełnego funkcjonowania. Reszta radziła i radzi sobie poprzez sprzedaż napojów na wynos lub dowóz – mówi Paweł Kłosowski, prezes zarządu Crazy Bubble. – Pomimo przeciwności w 2020 roku otworzyliśmy też 11 nowych lokali oraz sprzedaliśmy nasz koncept w formie masterfranczyzy na Litwę, gdzie powstały już cztery punkty. W roku 2021 planujemy otwarcie minimum 15 lokali na Litwie oraz około 10 w Polsce – to wynika z aktualnych rozmów prowadzonych z przyszłymi franczyzobiorcami.
Partnerstwo lub franczyza
Z marką można nawiązać współpracę franczyzową lub partnerską. Partner dokłada asortyment wraz z logo Crazy Bubble do swojego aktualnego biznesu – restauracji, baru, hotelu itp. Natomiast franczyzobiorcy mają do wyboru kilka różnych formatów: lokal z miejscem na konsumpcję, lokal tylko na wynos, wyspa, wózek mobilny, kontener stacjonarny oraz przyczepa gastronomiczna i food truck. Franczyzobiorca powinien osobiście poszukać lokalu. Licencjodawca jedzie na miejsce i sprawdza potencjał lokalizacji. Jeśli uzna, że miejsce jest zbyt ryzykowne, rezygnuje z otwarcia. Wielkość punktów bywa różna.
– Podejmujemy współpracę z ludźmi, którzy chcą prowadzić małe wyspy handlowe (optymalnie 12m2), mini, choć gustowne lokale serwujące jedynie na wynos (10-20m 2), jak również lokale stumetrowe, gdzie znajdzie się wiele stolików, kanapy, masa zdjęć – opowiada Paweł Kłosowski.
Każdy lokal zostaje wyposażony w maszyny i sprzęty, niezbędne do produkcji bubble tea, m.in. lodówki, kostkarki do lodu, blender, maszyny do zaklejania i shake’owania napojów.
Koszt przygotowania wyspy handlowej to ok. 55 tys. zł. Natomiast inwestycja w lokal może być bardzo różna.
– Mamy lokal w naszej sieci, którego dostosowanie kosztowało 10 tys. zł, ale również taki, którego remont kosztował prawie 200 tys. zł. Wszystko zależy od budżetu, oczekiwań klienta oraz stanu pomieszczeń – wyjaśnia Paweł Kłosowski.
Wsparcie z centrali
Franczyzodawca Crazy Bubble nie pobiera opłaty wstępnej. Jedyna opłata miesięczna to 500 zł netto, z przeznaczeniem na marketing.
– Każdy franczyzobiorca otrzymuje od nas gotowy model biznesowy, z wstępnym wyliczeniem spodziewanych w danym miejscu zysków. Jeśli zdecyduje się na współpracę z nami, zapraszamy go na bezpłatne trzydniowe szkolenie, przekazujemy wszelkie standardy sieci Crazy Bubble. W międzyczasie projektujemy wyspę/lokal zgodnie z jego oczekiwaniami oraz z wymogami technicznymi, następnie przygotowujemy całą grafikę zewnętrzną – wylicza Paweł Kłosowski. – Koordynujemy działania wszystkich firm, aby zmontować całość w jednym czasie. Jesteśmy obecni w dniu otwarcia lokalu, żeby wesprzeć franczyzobiorcę. Pozostajemy też do jego dyspozycji w całym okresie trwania umowy, bez względu na to, czy chodzi o aspekty merytoryczne czy techniczne.
Franczyzodawca zapewnia, że punkt już od pierwszego dnia zarabia na koszty stałe.
– Licencjobiorca zarabia na każdym napoju bez wyjątku. My zapewniamy niewielki koszt przygotowania produktu. Mawia się, że w małej gastronomii, aby zapewnić najwyższy poziom obsługi klienta, należy mieć food cost na poziomie maksymalnie 50 proc. U nas wynosi on 20-25 proc. – zapewnia licencjodawca.
WIZYTÓWKA MARKI CRAZY BUBBLE
- inwestycja w wyspę handlową ok. 55 tys. zł
- opłata marketingowa 500 zł netto miesięcznie
- brak opłaty wstępnej
Komplet sprzetów / Każdy lokal Crazy Bubble zostaje wyposażony w maszyny i sprzęty, niezbędne do produkcji bubble tea. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Pizza z Wielkiej Brytanii wchodzi do Polski
/05.12.2025
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes na szkle, nie na plastiku
/14.12.2025
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Według Alior Banku przedsiębiorczość to najważniejsza cecha franczyzobiorcy bankowego.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali