Inwestycja w sushi
Aktualnie pod szyldem KOKU Sushi działają 33 lokale, w tym trzy własne i 30 franczyzowych. Kolejnych dziewięć lokali jest w trakcie przygotowań do otwarcia.
Wszystkie restauracje prowadzą sprzedaż na wynos i z dowozem.
– Ale w naszym przypadku opcja delivery jeszcze przed pandemią była bardzo rozwojowym trendem – podkreśla Urszula Olechno, współwłaścicielka Koku Sushi. – W styczniu i lutym 2020 roku stosunek pomiędzy sprzedażą w restauracji a dowozami wynosił 60:40. Po pierwszym lockdownie, czyli w okresie od połowy maja do połowy października, te proporcje uległy odwróceniu. W trakcie zamrożenia gastronomii dobrym kierunkiem okazały się też wdrożone przez nas rozwiązania IT. Mowa tu przede wszystkim o aplikacji do zamówień online oraz intensywnych działaniach marketingowych w internecie. Tylko do końca 2020 roku aplikacja KOKU Sushi została pobrana na 10 tys. urządzeń. Dodatkowo ruszyliśmy z zupełnie nowym formatem franczyzowym, przeznaczonym wyłącznie na rynek delivery. To Koku Sushi Point, specjalizujący się w obsłudze zamówień na wynos lub z dowozem.
W efekcie tych wszystkich działań obroty Koku Sushi w skali całej sieci w 2020 roku wzrosły o 37 proc. Żaden z lokali franczyzowych nie zanotował spadków.
Format do wyboru
Koku Sushi można otworzyć w trzech formatach. Podstawową opcją jest restauracja z salą konsumpcyjną, która realizuje także zamówienia na wynos i z dostawą. Nieco bardziej rozbudowaną wersją jest Koku Sushi Premium, czyli restauracja o podwyższym standardzie wystroju wnętrza oraz z rozbudowaną ofertą japońskich alkoholi wysokoprocentowych, w której mogą odbywać się spotkania biznesowe oraz mniejsze imprezy okolicznościowe. Podobnie jak poprzedni format, także i ten realizuje zamówienia na wynos i z dostawą. Trzecia opcja to wprowadzony w ubiegłym roku Koku Sushi Point – lokal o małym metrażu, bez sali konsumpcyjnej, nastawiony wyłącznie na kanał delivery.
– Najbardziej uniwersalnymi rozwiązaniami są restauracje Koku Sushi oraz Koku Sushi Point. Sprawdzą się one zarówno w mniejszych, jak i dużych miastach – wyjaśnia Urszula Olechno. – Co ważne, Koku Sushi Point, stworzony wyłącznie z myślą o dowozach, może być samodzielnym lokalem lub uzupełnieniem oferty już istniejących restauracji, które notują duże zainteresowanie daniami na wynos. Jeśli chodzi o Koku Sushi Premium, jest to format przeznaczony dla dużych miast, powyżej 150 tys. mieszkańców.
Wydatki na starcie
Najtańszą w inwestycji opcją jest Koku Sushi Point – odchodzą koszty sali sali konsumpcyjnej, obsługi kelnerskiej, a i lokalizacja może być w skromniejszym i tańszym miejscu. Franczyzodawca szacuje, że kapitał wyjściowy to min. 40 tys. zł, plus koszty adaptacji lokalu. Jednorazowa opłata wynosi 25 tys. zł, stała opłata miesięczna 2 tys. zł.
Otwierając restaurację Koku Sushi musimy liczyć się z wydatkiem rzędu 120 tys zł, plus koszty remontu. Opłata licencyjna to 25 tys zł., zaś stała miesięczna opłata 2,5 tys. zł.
Największej inwestycji wymaga opcja Koku Sushi Premium. Na start należy mieć ok. 300 tys. zł, do tego trzeba doliczyć wydatki na adaptację lokalu. Licencja kosztuje 25 tys. zł, a opłata miesięczna to 3 tys. zł.
– Nasi franczyzobiorcy uzyskują od sieci wsparcie na każdym etapie inwestycji – zapewnia Urszula Olechno. – Jednym z pierwszych jest np. pomoc w przygotowaniu projektu wnętrza: części budowlanej, stolarskiej oraz technologicznej. Właściciele wraz ze swoim zespołem pracowników biorą ponadto udział w czterotygodniowym szkoleniu. Posiadamy ponadto wspólny system sprzedaży oraz aplikację do zamówień online, do tego dochodzą centralne działania marketingowe. Prowadzimy także wewnętrzne spotkania, szkolenia oraz konkursy kulinarne. Uważnie obserwujemy zmieniające się trendy i stale doskonalimy kartę menu, proponując klientom nowe dania. Franczyzobiorcy dostają gotowy, sprawdzony format, pełną wiedzę, szczegółowy podręcznik operacyjny oraz możliwość rozwoju w ramach rozpoznawalnej sieci.
WIZYTÓWKA KOKU SUSHI
Sieć restauracji z sushi.
- 33 lokale
- kwota inwestycji od 40 tys. zł

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Przegląd tygodnia 25-31 stycznia. Rząd zapowiada otwarcie galerii handlowych, Coccodrillo zamyka część sklepów, a Studio Synergy uruchomiło pierwszą placówkę we franczyzie.
Przedstawiamy franczyzy, które z powodzeniem można otworzyć w mieście – zarówno dużym, jak i małym.
Przegląd tygodnia 6-12 grudnia. Sejm przyjął tarczę 6.0, a państwowy potentat przejmuje media regionalne.
W nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING" podpowiadamy, w jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski.
Marka Koku Sushi wprowadza na rynek nowy format swoich lokali, z niższą kwotą inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pandemia kiedyś się skończy, czego wszyscy nie możemy się już doczekać. Jaki biznes wybrać na postpandemiczne czasy?
W jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski? Oto nasze podpowiedzi.
Żabka stawia na rozwój w mniejszych miejscowościach i otwiera swój siedmiotysięczny sklep.
Wzory umów
POPULARNE NA FORUM
Bobby Burger
A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowni Państwo, Nie jest tak, że byli franczyzobiorcy muszą żyć z piętnem długu do końca życia! W marcu tego roku weszły w życie przepisy o upadłości...