Biznes dla młodych i odważnych
Dlaczego na swój pierwszy biznes wybrała pani Lodolandię?
Mam za sobą cztery lata pracy w punkcie Lodolandia w Strzelcach Opolskich, gdzie również mieszkam. W tym czasie miałam do czynienia z różnymi sytuacjami, dzięki czemu będzie mi łatwiej poprowadzić własną lodziarnę. Znam biznes niemal od podszewki, ale raczej z punktu widzenia pracownika. Na szkoleniu franczyzowym w centrali Sweet Gallery na którym byłam, omawianych było wiele kwestii o których nie wiedziałam, będąc tylko pracownikiem. Tam poznałam nie tylko techniki zarządzania pracownikami, lecz także system, który umożliwia kontrolowanie biznesu na odległość. To dla mnie istotny element, ponieważ na co dzień studiuję i będę w punkcie kilka razy w tygodniu, ale będzie to raczej jego doglądanie. Na szczęście Sweet Gallery wyposaża franczyzobiorców w monitoring punktu i kasoterminale podłączone do zdalnego systemu kontrolowania sprzedaży. Dzięki temu będę widziała pracowników, jak pracują, co sprzedają a także godzinę pierwszej i ostatniej transakcji. Ponadto rejestracja każdej transakcji przyspieszy liczenie dziennego utargu, co oznacza, że system usprawnia również zarządzanie punktem.
Kiedy pomyślała pani o własnym biznesie?
O biznesie pomyślałam w czerwcu 2020 roku. Jako bardzo młoda osoba, która nie prowadziła nigdy żadnej działalności biznesowej, już wcześniej zaczęłam przygotowywać się do otwarcia własnego biznesu. Sporo rozmawiałam o zarządzaniu zespołem z moją menedżerką z punktu Lodolandia, w którym pracowałam. Jesteśmy też koleżankami, dlatego mogłam śmiało pytać o różne rzeczy. Oczywiście później były szkolenia w centrali firmy, ale pierwszy stopień wtajemniczenia zawdzięczam mojej menedżerce.
Jak wyglądała rekrutacja do sieci? Od czego pani zaczęła?
Zaczęłam od telefonu do firmy Sweet Gallery w styczniu tego roku. Wszystko potoczyło się bardzo szybko. Umówiłam się na spotkanie w centrali firmy w Warszawie, które trwało ok. trzech godzin. Przeczytałam na miejscu umowę, od razu zadałam kilka pytań na które otrzymałam dokładną odpowiedź i podpisałam ją. Znałam biznes, więc długo się nie zastawiałam. Ponadto wspiera mnie rodzina i mam dedykowanego opiekuna klienta ze Sweet Gallery. Nie jestem sama, co dodatkowo zachęciło mnie do otwarcia biznesu. Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana (śmiech). Szkolenie w centrali trwało dwa dni. Jedno było online, a drugie, całodzienne w Warszawie. Szkolenia dotyczyły obsługi klienta, produkcji lodów, gofrów i oczywiście zarządzania biznesem, co było dla mnie nowością. Firma znalazła lokalizację dla mojego punktu. Sweet Gallery zawsze proponuje trzy lokalizacje, spośród których franczyzobiorca wybiera dla siebie tę najlepszą. Ja jednak poprosiłam o konkretne miejsce, które sama wskazałam i firma pozyskała je dla mnie. Punkt będzie stał obok nowego centrum handlowego, gdzie z centrum miasta przeniosło się większość sklepów i punktów usługowych. Lokalizacja to jeden z najważniejszych elementów biznesu, a więc miejsce musi być uczęszczane.
Oprócz lokalizacji i umowy z centrum handlowym, Sweet Gallery zapewnia w pełni wyposażony punkt. Mam też zagwarantowany serwis, wsparcie opiekuna klienta, działania marketingowe, zatowarowanie punktu. Ta kompleksowość działań Sweet Gallery bardzo mnie cieszy, bo dzięki temu będę miała więcej czasu na optymalizację sprzedaży i czas na studia. W styczniu wpłaciłam zadatek za przyczepę, którą firma dostarczyła mi już w marcu. Sweet Gallery bardzo wspiera, rozwiązuje wszelkie trudności i od razu reaguje na moje prośby. Bez wsparcia centrali wszystko trwałoby o wiele dłużej i właściwie nie jestem pewna, czy zdecydowałabym się na samodzielną działalność. 1 kwietnia ruszyłam już ze sprzedażą.
Czyli wszystko dopięła pani na ostatni guzik?
Mam taką nadzieję. Zatrudniłam trzy panie, które będą pracowały na zmiany. W razie potrzeby wesprze mnie siostra. Mam wyszkolony personel, który ma też doświadczenie w podobnej pracy. Specjalnie zatrudniłam osoby, które wcześniej sprzedawały lody świderki i gofry. Niby nie jest to skomplikowany produkt, ale jednak trzeba umieć go przygotować. Ponadto sieć dostarcza instrukcje dla pracowników i filmy, w których pokazane jest jak przygotowywać lody i gofry oraz co obejmuje oferta. Ponadto jest tam również instrukcja przygotowania punktu do otwarcia i zamknięcia oraz obsługi maszyn. Podsyłam linki do filmów i pracownicy mogą obejrzeć je w domu.
Co według pani jest ważne, żeby biznes przynosił zamierzony efekt?
Moim zdaniem najważniejszą kwestią jest profesjonalna obsługa i zadowolenie klienta. Ważna jest też uczęszczana i widoczna lokalizacja.
Jest teraz pani właścicielem biznesu i szefem personelu. Z pani doświadczenia, jakie elementy zarządzania personelem i biznesem uważa za pozytywne, a jakich na pewno nie będzie stosować?
Bardzo ważny jest dobry kontakt z pracownikiem. Ja taki miałam z moimi przełożonymi i chciałabym też zbudować przyjazne relacje z moimi pracownikami. Nigdy nie miałam obaw, żeby szefa o coś zapytać. Jeśli pracownik polubi pracodawcę i widzi, że ma w nim wsparcie, to wówczas będzie chciał pracować, będzie się angażował i będzie z przyjemnością obsługiwał klientów. Nie chodzi mi o relacje koleżeńskie, ponieważ pewien dystans musi być zachowany, ale o przyjazną atmosferę i ogólny dla siebie szacunek.
Jakiej wielkości zabezpieczenie finansowe jest niezbędne, żeby rozpocząć działalność pod marką Lodolandią?
Działalność można rozpocząć wpłacają zadatek w wysokości 30 tys. zł, a pozostałą część kwoty leasinguje się. Obliczyłam, że miesięczny koszt utrzymania mojego punktu będzie wynosił ok. 10 tys. zł (m.in. czynsz, pracownicy, prąd, zatowarowanie). Oczywiście odczuwam stres, ale taki pozytywny, bo to początek działalności, ale wiem, że nie jestem sama i mam wsparcie sieci, która w razie awarii zapewnia serwis i mam opiekuna, który zareaguje w razie potrzeby. Jestem dobrej myśli.
Kiedy według pani biznes się zwróci?
Zależy to od wielu czynników – pogody, sytuacji na rynku, ewentualnej konkurencji itd. Lodolandia ma naprawdę dobre lody i gofry. Sama często je kupowałam i to jeden z powodów, dla którego zdecydowałam się na ten biznes. W poprzednim punkcie zawsze był ruch. Ludzie zachwalali świderki i gofry, dlatego liczę, że tak samo będzie w moim przypadku.
Rozmawiała Magdalena Kurda
WIZYTÓWKA MARKI LODOLANDIA
Ogólnopolska sieć mobilnych lodziarni.
- minimalna kwota inwestycji – 30 tys. zł
- szkolenie na start – dwudniowe, dotyczy m.in. obsługi kienta, produkcji lodów, gofrów, zarządzania biznesem
- lokalizacja – zapewnia franczyzodawca, ale jest też otwarty na sugestie franczyzobiorców

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Lodolandia rozpoczyna przygotowania do sezonu wiosenno-letniego i nawiązuje współpracę z osobami, które szukają pomysłu na dochodowy biznes.
W jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski? Oto nasze podpowiedzi.
– Już niedługo zaczynamy testy dwóch nowych konceptów – zapowiada Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Wesołe czepki dla lekarzy, ubranie na złamanie, kawiarenka snu, suwaki do sznurowanych butów... Biznes można zrobić (prawie) na wszystkim. Trzeba tylko mieć pomysł.
Kto może zostać franczyzobiorcą McDonald's oraz w jakie koncepty gastronomiczne warto zainwestować – m.in. o tym przeczytasz w nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING".
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Własna pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Warto jednak zajmować się produkcją pieczarek w większej liczbie pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Wzory umów
Lawenda to zioło, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mnogość zastosowań sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na jej uprawę.
Biedronka otwiera kolejny sklep franczyzowy, Krown rozpoczyna budowę sieci franczyzowej w Polsce, a rząd przedłuża obowiązujące obostrzenia do 18 kwietnia. Przegląd tygodnia 5-9 kwietnia.
POPULARNE NA FORUM
Własna firma
Hej! Czy ktoś z Was ma własna firmę zmianą z gastronomią? Czekam na lokal i będę otwierać coś swojego jeszcze w tym miesiącu. Ile mniej więcej zajęło Wam...
Bobby Burger
A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...