Amerykańska chińszczyzna / ŻarWok serwuje kuchnię american chineese.
Wtorek
17.08.2021
– Nawet 80 proc. naszych nowych franczyzobiorców decyduje się na otwarcie jednocześnie dwóch konceptów – mówi Tomasz Jench, franczyzodawca New York Pizza Department i ŻarWok.
 

Jak sprawdza się Państwa pomysł, na łączenie dwóch konceptów – pizzerii New York Pizza Department oraz ŻarWoka?

Ten pomysł bardzo dobrze funkcjonuje i zapewnia bardzo dobrą sprzedaż. Mamy już pierwsze informacje zwrotne od franczyzobiorców, którzy zdecydowali się na połączenie obu konceptów. Np. w Gorzowie Wielkopolskim dzięki otwarciu ŻarWoka obroty naszego franczyzobiorcy wzrosły o ponad 200 proc.

Ilu licencjobiorców decyduje się na obie marki?

Jeśli chodzi o nowych franczyzobiorców, to decyduje się na to 70-80 proc. z nich. Teraz właśnie otworzyliśmy lokal w Warszawie i choć franczyzobiorca początkowo zdecydował się tylko na NYPD, to po szkoleniu – gdy zobaczył jak prosty jest koncept ŻarWok – postanowił dołączyć też tę drugą markę. Nic dziwnego. Połączenie dwóch konceptów pozwala nie tylko poszerzyć ofertę, ale też zoptymalizować koszty działalności

Natomiast spośród „starych” licencjobiorców wielu chciałoby dołączyć do swojej oferty ŻarWoka, ale nie wszyscy mają takie możliwości lokalowe. W tej chwili mamy 42 funkcjonujące lokale NYPD oraz osiem ŻarWoka. Jeśli chodzi natomiast o podpisane umowy franczyzowe, to jest ich już w sumie 55. Ostatnio nasze tempo rozwoju było bardzo duże, otwieraliśmy po 2-4 lokale miesięcznie.

Jaka jest grupa docelowa ŻarWoka?

ŻarWok serwuje kuchnię american chineese. Target konceptu jest podobny do targetu naszych pizzerii. To głównie osoby młode, młode rodziny. Choć trzeba zauważyć, że z bardziej zasobnym portfelem. Od klientów pizzerii – którzy są raczej tradycyjni i stali w swoich wyborach - różni ich też fakt, że lubią eksperymentować z jedzeniem, chętnie próbują nowych dań. Od początku w ofercie ŻarWoka były dania wegetariańskie, ale z czasem dołączyliśmy też wegańskie, bo klienci o nie pytali.

Jak duży jest wydatek na otwarcie ŻarWoka i NYPD?

ŻarWok to koncept funkcjonujący tylko w dostawie. Nie ma więc wydatków na salę restauracyjną, obsługę. Jeśli chielibyśmy go otworzyć jako samodzielny lokal, to kwota inwestycji wynosi ok. 40 tys. zł. Bardziej opłacalne jest natomiast dołączenie Żarwoka czy to do pizzerii New York Pizza Department, czy to do innego lokalu gastronomicznego – bo taką możliwość też dajemy. Wówczas kwota inwestycji w samego ŻarWoka spada do 13 tys. zł. Natomiast w przypadku NYPD kwota inwestycji zależy od wybranego modelu lokalu, ale minimalnie to 30 tys. zł

 

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

 

WIZYTÓWKA NYPD I ŻARWOKA

Sieć pizzerii i lokali w formule dark kitchen, z kuchnią american chineese.

  • 42 lokale NYPD
  • 8 lokali ŻarWok
  • inwestycja w NYPD od 30 tys. zł, w ŻarWoka od 13 tys. zł

Tomasz Jench, franczyzodawcva NYPD i ŹarWoka: / "W Gorzowie Wielkopolskim dzięki otwarciu ŻarWoka obroty naszego franczyzobiorcy wzrosły o ponad 200 proc."

POPULARNE NA FORUM

MEET & Fit slow Food

No właśnie poprzednie posty o Meet and Fit było wiele komentarzy jakimś cudem wszystko zniknęło natomiast komentarze o Boby Burger są do dzisiaj jak powinno być na...

6 wypowiedzi
ostatnia 02.04.2022
MEET & Fit slow Food

Łucja116 znana z poprzednich postów o MEET & FIT to osoba z kręgu franczyzodawcy

6 wypowiedzi
ostatnia 01.04.2022
MEET & Fit slow Food

Faktycznie nie ma co ukrywać, że w tej franczyzie Franczyzobiorca jest tylko i wyłącznie dawcą kapitału i nowym adresem na stronie www. Biznes kończy sie z długiem,...

6 wypowiedzi
ostatnia 01.04.2022
MEET & Fit slow Food

Jestem zainteresowana dodatkowymi informacjami od osoby o nicku "franczyzobiorca". prosba o kontakt ze mna na lucja.elk@gmail.com Mysle ze mozemy sie wymienic ciekawymi...

6 wypowiedzi
ostatnia 28.03.2022
Bobby Burger

Zabiorę głos bo mam tą nieprzyjemność znać ich pseudo Biznes Managera od otwarć M. Reczyńskiego... to oszust, który wcześniej pracował w firmie Żabka i stąd...

16 wypowiedzi
ostatnia 21.03.2022
MEET & Fit slow Food

Tak prawda że tyle lokali się pozamykalo a stawiam że wręcz więcej ponieważ w Poznaniu były dwa lokale i też zniknęły ale to już ostatniego roku

6 wypowiedzi
ostatnia 18.03.2022
MEET & Fit slow Food

Jeżeli będziecie próbowali otworzyć lokal sieci Meet & Fit Slow Food to bardzo mocno się zastanówcie jeszcze około dwa lata przed pandemią zamknęło się aż 15 lokali...

6 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2022
Franczyza lody wchodzić czy nie ?

Witam Myśle o otwarciu punktu mobilnego z lodami przy współpracy z firma U Lodziarzy , jak myślicie czy da się na tym zarobić ? Czy ktoś może współpracował z nimi ?

1 wypowiedzi
ostatnia 16.01.2022