Kuchnia i dobre chęci / Aby otworzyć biznes pod szyldem Fit & Food trzeba mieć odpowiednie zaplecze kuchenne. Przyda się też otwartą głowa i chęć do pracy.
Czwartek
03.02.2022
– Cateringi dietetyczne na rynku rosną jak grzyby po deszczu. Nie wszystkie mogą się jednak pochwalić dobrą jakością – mówi Aneta Jaremkowska, właścicielka Fit & Food Catering.
 

Jak dzisiaj działa się na rynku cateringu dietetycznego?

Catering dietetyczny cieszy się dużą popularnością w ostatnim czasie. Na rynku pojawia się mnóstwo tego typu działalności. Kiedy otwieraliśmy swoją firmę siedem lat temu, w Opolu działały trzy cateringi. Teraz jest ich 29. Mam wrażenie, że wciąż ludziom się wydaje, że taki biznes to łatwa sprawa. Tymczasem dobry catering wymaga sporo zaangażowania, inwestycji i musi też odpowiednio kosztować. Cateringi, które sprzedają za 20 zł pięć posiłków nie są najlepszej jakości i psują rynek. Klienci w takiej cenie mogą liczyć na słabej jakości jedzenie i w ten sposób zniechęcają się do cateringów. My stawiamy na świeżość i dobrą jakość. Wszystkie nasze posiłki przygotowujemy sami, a potem pakujemy ręcznie. To nie jest masowa produkcja.

Jak obecna sytuacja na rynku wpływa na pani biznes?

Mocno odczuwamy wzrost cen. Stawki, które dzisiaj musimy płacić za żywność, są potężne. Żywność jest bardzo droga. W ostatnim czasie porównywaliśmy ceny poszczególnych produktów z czerwca 2021 roku i grudnia tego samego roku. To raptem sześć miesięcy a różnice są diametralne i wynoszą kilkadziesiąt procent. Jednocześnie my nie możemy podnieść drastycznie cen naszego cateringu, bo klienci klienci przestaną go kupować. Mamy stałych klientów, którzy jedzą z nami od 6-7 lat, czyli praktycznie odkąd działamy na rynku.

Musieliśmy jednak podnieść ceny, bo biznes byłby dla nas nierentowny. One wzrosły o około 15 proc. Nie wiemy jednak, co będzie dalej. Na przełomie marca i kwietnia ponownie musimy wszystko przeliczyć.

Czy Fit & Food odczuwa skutki pandemii?

W lipcu 2020 roku otworzyłam potężną, działającą na 300 m2 restaurację w centrum wystawienniczo-kongresowym. Ale nie zdążyłam się nią nacieszyć, bo już w październiku tego samego roku rząd zdecydował, że w tym miejscu powstanie szpital tymczasowy. Została nam tylko kuchnia, w której wciąż przygotowujemy nasz catering Fit & Food. Szpital wciąż działa i dzisiaj może się pochwalić najlepszym wyżywieniem w całym Opolu, ponieważ gotujemy także dla jego pacjentów. Nie jest to jedzenie szpitalne. Do tego szpitala trafiają często starsze osoby, które niektóre rzeczy, oferowane w naszym menu, jedzą po raz pierwszy w życiu.

Jak się rozwija wasza franczyza?

Mamy jedną franczyzobiorczynię, w Rybniku. Docelowo chcemy mieć przynajmniej 15 oddziałów w całym kraju. Nie muszą znajdować się wyłącznie w miastach wojewódzkich, wszystko zależy od lokalnego rynku. Można uruchomić tylko działalność cateringową, albo połączyć ją z prowadzeniem bistro. Jesteśmy też otwarci na współpracę z przedsiębiorcami, którzy np. prowadzą własne lokale gastronomiczne i chcą poszerzyć działalność o catering dietetyczny.

Ile trzeba zainwestować we współpracę z Fit & Food? Czy franczyzobiorcy długo muszą czekać na zwrot z inwestycji?

Aby otworzyć biznes pod szyldem Fit & Food trzeba mieć odpowiednie zaplecze kuchenne. Przyda się też otwartą głowa i chęć do pracy. Przygotowanie kuchni na potrzeby cateringu to wydatek min. 85 tys. zł (w przypadku lokalu już przystosowanego do potrzeb gastronomii). Jeżeli chcemy uruchomić także bistro, kwota inwestycji rośnie o 30-40 tys. zł. W przypadku samego cateringu opłata wstępna wynosi 23 tys. zł netto. Jeśli chcemy połączyć go z bistro, wzrasta do 32 tys. zł netto. Zwrot z inwestycji trwa około pół roku.

WIZYTÓWKA FIT & FOOD CATERING

Firma zajmująca się cateringiem dietetycznym.

  • 1 placówka własna
  • 1 placówka franczyzowa
  • kwota inwestycji min. 85 tys. zł

Plany na przyszłość / Fit & Food Catering ma jedną franczyzobiorczynię. Docelowo firma chce mieć 15 oddziałów w Polsce.

POPULARNE NA FORUM

Interes pompowany helem

Warto zajrzeć do KRS i posprawdzać z jakimi spółkami jest ten Pan powiązany - KPCG SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ...

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2022
Myjnia samochodowa z dojazdem do klienta?

Znajomi z Myjnia samochodowa Warszawa przyjeżdżają do mnie za małą dopłatą. Myślę, że jeśli zapytasz to i przyjadą do cb

73 wypowiedzi
ostatnia 30.03.2022
Punkt przesyłek kurierskich

Ja tam jestem w miare zadowolona z franczyzy Pakersów. Są szkolenia, materiały marketingowe. Na początku jak jeszcze tego potrzebowałam zawsze mogłam zadzwonić na...

73 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Punkt przesyłek kurierskich

To ja dodam coś od siebie. Nigdy się nie dorobicie i nie zarobicie otwierając taki biznes z pośrednikiem.

73 wypowiedzi
ostatnia 04.01.2022
Punkt przesyłek kurierskich

O kurczę, dobrze, że mówicie jak jest. Ja w sumie też się zastanawiałam, ale finalnie wybrałam Pakersów i wszystko śmiga jak narazie. Udało mi się szybko to...

73 wypowiedzi
ostatnia 13.12.2021
Punkt przesyłek kurierskich

O kurczę, dobrze, że mówicie jak jest. Ja w sumie też się zastanawiałam, ale finalnie wybrałam Pakersów i wszystko śmiga jak narazie. Udało mi się szybko to...

73 wypowiedzi
ostatnia 13.12.2021
Punkt przesyłek kurierskich

Witam. Wpis również w innym wątku. Ja radzę się zastanowić 10 razy a szczególnie przestrzegam potencjalnych franczyzobiorców przed wchodzeniem we współpracę z Ship...

73 wypowiedzi
ostatnia 11.11.2021
Broker Kurierski

Witam. Poprzednik ma rację w 100%. Ja radzę się zastanowić 10 razy a szczególnie przestrzegam potencjalnych franczyzobiorców przed wchodzeniem we współpracę z Ship...

5 wypowiedzi
ostatnia 11.11.2021