Da Grasso po remoncie
Licząca prawie 200 restauracji sieć pochodzi z Łodzi. Właśnie tam w połowie lat 90. na ulicy Piotrkowskiej powstał pierwszy lokal. Dzięki franczyzie klienci z miast powyżej 20 tys. mieszkańców mogą spróbować jednej z 75 serwowanych pizz Da Grasso. Firma poszukuje obecnie franczyzobiorców z Opola, Piły i Środy Wielkopolskiej. Pizzerie powstają w centrach miast i na osiedlach w lokalach o powierzchni 100 m2, na której mieści się zaplecze, gdzie przygotowuje się pizzę, pomieszczenie socjalne i część dla gości.
- Bez względu na to, w jakiej miejscowości znajduje się restauracja najlepsze wyniki są osiągane w weekendy. Można powiedzieć że „godziny szczytu” przypadają na piątkowy i sobotni wieczór. Sporo zależy od pogody, w deszczowe dni obroty są często większe. Podobnie zresztą jest wieczorami, kiedy transmitowane są w telewizji ważne wydarzenia sportowe – mówi Magdalena Piróg, wiceprezes sieci Da Grasso.
Franczyzobiorcy prowadzący pizzerie w Krakowie i Starogardzie Gdańskim w ostatnich miesiącach wyremontowali swoje lokale. W małopolskiej placówce ekipa remontowa działała od lipca do grudnia minionego roku. Do menu trafiło więcej pozycji, m.in. ofert Menu Junior, z której z pewnością skorzystają uczniowie pobliskich dwóch szkół i przedszkola. Ponadto w lokalu znalazł się kącik zabaw dla dzieci. W dniu otwarcia pizzerii zorganizowano poczęstunek dla pracowników lokalnych firm i urzędów. Ta forma promocji pozwoli franczyzobiorcy pozyskać nowych klientów.
Z kolei pizzeria w Starogardzie Gdańskim została dwukrotnie powiększona, a do menu trafiła oferta śniadaniowa i makarony. Grono klientów pomorskiego franczyzobiorcy stanowią głównie studenci położonych blisko akademików Akademii Górniczo-Hutniczej.
- Ponowne otwarcia są dla nas bardzo ważne, ponieważ udowadniają, że mimo kryzysu nie cofamy się, ale cały czas myślimy o rozwoju i nie spoczywamy na laurach. Nawet jeśli w zeszłym roku z różnych powodów zamknęliśmy kilka lokali, to wracamy do tych miejsc i na pewno nie pozwolimy o sobie zapomnieć – dodaje Magdalena Piróg.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Końcówka roku obfituje w nowe otwarcia w wielu sieciach franczyzowych. Przegląd tygodnia 9-16 grudnia.
Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie działa blisko 190 pizzerii, a już wkrótce dołączą kolejne lokalizacje.
Da Grasso rozpycha się w stolicy, Empik świętuje 75-lecie, a właściciel Circle K zdradza swoje plany. Przegląd tygodnia 21-28 października.
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
23 i 24 maja odbędzie się w Warszawie X Konferencja Liderów Franczyzy BEST FRANCHISE. W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będzie „Transformacja teraźniejszości w innowacyjną przyszłość”.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali