Da Grasso po remoncie
Licząca prawie 200 restauracji sieć pochodzi z Łodzi. Właśnie tam w połowie lat 90. na ulicy Piotrkowskiej powstał pierwszy lokal. Dzięki franczyzie klienci z miast powyżej 20 tys. mieszkańców mogą spróbować jednej z 75 serwowanych pizz Da Grasso. Firma poszukuje obecnie franczyzobiorców z Opola, Piły i Środy Wielkopolskiej. Pizzerie powstają w centrach miast i na osiedlach w lokalach o powierzchni 100 m2, na której mieści się zaplecze, gdzie przygotowuje się pizzę, pomieszczenie socjalne i część dla gości.
- Bez względu na to, w jakiej miejscowości znajduje się restauracja najlepsze wyniki są osiągane w weekendy. Można powiedzieć że „godziny szczytu” przypadają na piątkowy i sobotni wieczór. Sporo zależy od pogody, w deszczowe dni obroty są często większe. Podobnie zresztą jest wieczorami, kiedy transmitowane są w telewizji ważne wydarzenia sportowe – mówi Magdalena Piróg, wiceprezes sieci Da Grasso.
Franczyzobiorcy prowadzący pizzerie w Krakowie i Starogardzie Gdańskim w ostatnich miesiącach wyremontowali swoje lokale. W małopolskiej placówce ekipa remontowa działała od lipca do grudnia minionego roku. Do menu trafiło więcej pozycji, m.in. ofert Menu Junior, z której z pewnością skorzystają uczniowie pobliskich dwóch szkół i przedszkola. Ponadto w lokalu znalazł się kącik zabaw dla dzieci. W dniu otwarcia pizzerii zorganizowano poczęstunek dla pracowników lokalnych firm i urzędów. Ta forma promocji pozwoli franczyzobiorcy pozyskać nowych klientów.
Z kolei pizzeria w Starogardzie Gdańskim została dwukrotnie powiększona, a do menu trafiła oferta śniadaniowa i makarony. Grono klientów pomorskiego franczyzobiorcy stanowią głównie studenci położonych blisko akademików Akademii Górniczo-Hutniczej.
- Ponowne otwarcia są dla nas bardzo ważne, ponieważ udowadniają, że mimo kryzysu nie cofamy się, ale cały czas myślimy o rozwoju i nie spoczywamy na laurach. Nawet jeśli w zeszłym roku z różnych powodów zamknęliśmy kilka lokali, to wracamy do tych miejsc i na pewno nie pozwolimy o sobie zapomnieć – dodaje Magdalena Piróg.
(dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Końcówka roku obfituje w nowe otwarcia w wielu sieciach franczyzowych. Przegląd tygodnia 9-16 grudnia.
Da Grasso to największa franczyzowa sieć pizzerii w Polsce. Obecnie działa blisko 190 pizzerii, a już wkrótce dołączą kolejne lokalizacje.
Da Grasso rozpycha się w stolicy, Empik świętuje 75-lecie, a właściciel Circle K zdradza swoje plany. Przegląd tygodnia 21-28 października.
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...