Co się dzieje z Fornetti?

Zarząd Fornetti nie chce odpowiedzieć na pytania dotyczące realizacji hucznych planów sprzed półtora roku. Czyżby miały okazać się zbyt ambitne?
Środa
06.05.2015
Zapowiedzi otwarć, huczne deklaracje o przeganianiu McDonald’s... a potem kolejne zmiany prezesów i cisza w eterze. Czy w centrali Fornetti wszystko gra?
 

– W 2015 roku przegonimy Da Grasso i dogonimy McDonald’s, który jest dzisiaj największą, pod względem liczby placówek, siecią gastronomiczną w Polsce – takie słowa padły z ust prezesa Fornetti Piotra Panasiewicza w październiku 2013 roku. Dziś już byłego prezesa. 

Zgodne z jego zapowiedziami w 2014 roku co miesiąc miało przybywać 4-5 minipiekarni, a w obecnym sieć miała rosnąć w tempie dwa razy szybszym. Startując z poziomu 200 punktów własnych i partnerskich Fornetti miało ścigać się z gigantami polskiej gastronomii. McDonald’s miał wówczas nieco ponad 300 lokali, Da Grasso – ok.  200. Dziś Złote Łuki liczą 353 restauracje, Da Grasso utrzymało stan posiadania. A Fornetti? No właśnie.

Mając na uwadzę zbliżający się termin realizacji hucznych zapowiedzi, postanowiliśmy zapytać, czy podbój rynku przebiega po myśli franczyzodawcy. Usłyszeliśmy jednak, że zarząd nie zamierza na razie odpowiadać na nasze pytania, natomiast z chęcią uczyni to dopiero we wrześniu. Czyżby nie byłoby się jeszcze czym chwalić?
– To nie tak, po prostu dopiero jesienią będziemy mogli podzielić się konkretami dotyczącymi rozwoju sieci – zarzekał się przedstawiciel sieci, z którym udało nam się skontaktować.

Pytanie tylko dlaczego, skoro wszystko jest w najlepszym porządku, nie udało nam się uzyskać nawet informacji o aktualnej liczebności sieci. Z naszych informacji wynika, że w ubiegłym roku Fornetti otwierała piekarnie (przybyły m.in. placówki w Inowrocławiu, Bytomiu), ale liczba tych otwarć nie była tak wysoka, jak zapowiadano. Na stronie internetowej już jakiś czas temu w dziale aktualności przestały się pojawiać informacje o nowych minipiekarniach, a w zakładce dotyczącej zasięgu konceptu wciąż widnieje informacja o „ponad 200 punktach partnerskich”. Jeśli to liczba aktualna, to franczyzodawca musi się spieszyć – do końca roku musiałby otworzyć pewnie ok. 170-180 minipiekarnii, by dorównać McDonald’sowi.

Niepokój budzi fakt, że deklaracje gonienia największych realizują dziś inni menedżerowie niż ci, którzy je składali. Piotr Panasiewicz, który w październiku 2013 roku zapowiadał ambitne cele, już niecałe pół roku później nie był prezesem sieci (jako udziałowiec spółki przeniósł się do rady nadzorczej). Jego miejsce zastąpił najpierw Dariusz Jaskot, a pod koniec 2014 roku dotychczasowy wiceprezesa zarządu ds. marketingu i rozwoju, Maciej Martyna. Roszady na najwyższym szczyblu nie należały więc ostatnimi czasy do rzadkości. Zresztą, jak nieoficjalnie dowiedział się portal Franchising.pl, w spółce cały czas trwają intensywne zmiany i reorganizacja. Jaki jest ich charakter, cel i co z nich wyniknie dla franczyzobiorców, którzy tworzą sieć – tego zarząd na razie nie chce wyjawić.  


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia