Pizza z Ameryki
Pierwszy lokal z pizzą w nowojorskim stylu powstał w 2009 roku.
– Zakładałem go wraz z bratem i kolegą – opowiada Tomasz Jench. – Wszyscy mieliśmy słabość do Stanów Zjednoczonych i lubiliśmy gotować. Wiem, że pizza to nie jest amerykańskie danie. Ale my postawiliśmy na specyficzną pizzę nowojorską, podawaną na cienkim, a nie – jak w reszcie Stanów – grubym cieście oraz z dużą ilością składników. Po drugie w tamtym czasie konkurencja w tej branży była sporo mniejsza.
Od 2012 roku Tomasz Jench jest jedynym właścicielem marki i pracuje nad jej rozbudową we franczyzie. W tej chwili działa pięć lokali NYPD, cztery w Krakowie (w tym jeden własny) i jeden w Toruniu. Trzy następne, franczyzowe, powstaną niebawem. Można je otwierać albo jako tradycyjne pizzerie, z obsługą klienta na miejscu, albo w formacie express, nastawionym tylko na realizację zamówień na wynos i na dowóz. Właśnie takie dwa punkty powstają we Wrocławiu, gdzie otwierają je Marlena i Ryszard Stock.
– Wprawdzie przez ostatnie lata prowadziliśmy z żoną firmę związaną z zupełnie inną branżą, ale jeszcze w latach 90. pracowałem w podobnych lokalach w Wielkiej Brytanii, mam więc doświadczenie – mówi Ryszard Stock. – Otwieramy od razu dwa lokale bo po pierwsze pomoże to na pewno szybciej osiągnąć zyski, a po drugie chcemy mieć wyłączność na teren Wrocławia. W mieście jest miejsce na 3-4 lokale, więc myślę, że wkrótce otworzymy kolejne.
Franczyzodawca format express rekomenduje właśnie dla dużych miast, natomiast tradycyjne pizzerie i dla małych, i dla dużych. Więcej przeczytasz w artykule Lokal na pizzerię na portalu Lokalnabiznes.pl.
Utrzymać jakość
Otwarcie NYPD Express oznacza mniejsze wydatki. Licencjodawca szacuje, że wyposażenie lokalu będzie kosztować około 35 tys. zł. Do tego należy doliczyć koszt remontu i adaptacji pomieszczeń. Przy lokalu z konsumpcją na miejscu należy liczyć się z wydatkiem 55 tys. zł na wyposażenie, plus koszty remontu. W obu przypadkach jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł netto, a opłata miesięczna to 1 tys. zł. Franczyzobiorca przechodzi kompleksowe szkolenie, m.in. z przygotowania menu, obsługi klienta, systemu dokonywania zamówień. Tak samo jest też szkolony personel. Przedstawiciele franczyzodawcy pomagają w trakcie otwarcia lokalu i są na miejscu jeszcze przez kilka dni później. Franczyzobiorcy mogą korzystać z usług dostawców, rekomendowanych przez centralę, na wynegocjowanych dla sieci rabatach.
– Jeżeli jednak znajdą własnego, tańszego dostawcę, mogą zamawiać u niego – mówi Tomasz Jench. – Muszą tylko trzymać się dostarczonej przez nas listy produktów, bo to zapewnia utrzymanie wysokiej jakości naszych dań.
Pizzerie powstają dziś jak grzyby po deszczu. Czy w tym tłumie łatwo jest się przebić i utrzymać na rynku?
– Podstawą jest wspomniana przeze mnie jakość. Klient to docenia, ale też nie pozwala się oszukiwać. Jeżeli po jakimś czasie wyczuje zmianę na gorsze, odejdzie do konkurencji – podkreśla właściciel NYPD. – Dlatego kontrolujemy na bieżąco działalność naszych pizzerii.
Dotychczas otwarte lokale NYPD osiągały rentowność po 2-4 miesiącach działalności.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Biznes pod znaną marką: Relacja z jesiennych Targów Franczyza 2025
/24.10.2025
W Pałacu Kultury i Nauki trwają Targi Franczyza. Przyjdź i znajdź pomysł na biznes – dziś ostatnia szansa!
Targi Franczyza 2025 w Pałacu Kultury i Nauki to miejsce, gdzie pomysły na własny biznes nabierają realnych kształtów. Śledź naszą relację i przekonaj się, dlaczego warto być tam osobiście!
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
Świat franczyzy w Polsce już wkrótce znów wstrzyma oddech – zbliżają się Targi Franczyza 2025 – to najważniejsze i najbardziej elitarne wydarzenie tego typu w naszym regionie.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pomysły na biznes w usługach – franczyzy, które zmieniają miasta
/21.10.2025
Centra VR, mobilne powerbanki, nowoczesne pralnie czy punkty pobrań – na Targach Franczyza w Warszawie będzie można sprawdzić, jak wiele twarzy ma dziś branża usług. To konkretne pomysły na biznes gotowe do wdrożenia w każdym mieście.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Ewelina Sawicka prowadzi dwie placówki partnerskie VeloBanku. W filmie opowiada, jak wygląda franczyza bankowa od środka i z jakiego wsparcia mogą korzystać partnerzy sieci.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali