Dominium dostosowuje menu do zmieniających się gustów klientów i stale wzbogaca je o nowe pozycje.
Czwartek
24.04.2008
Sieć pizzerii Dominium zyskała partnera finansowego - fundusz BBI Capital NFI - i planuje wejście na giełdę.
 

Na początku Dominium oferowało tylko pizzę, koncentrując się głównie na dowozach. Z czasem liczba lokali rosła i w 2001 roku Dominium przekształciło się z sieci pizzerii w sieć restauracji casual dining. Spółka wprowadziła również rozwój na licencji, ale wkrótce potem zrezygnowała ze współpracy z franczyzobiorcami. Postawiła na rozwój placówek własnych.

- Rozpoczęliśmy również ekspansję zagraniczną i planujemy giełdowy debiut – mówi Tomasz Plebaniak, założyciel i prezes zarządu Dominium.

Strategia firmy na najbliższe lata przewiduje dalsze wykorzystanie pozytywnych trendów na rynku restauracji casual dining. Według szacunków, ten segment ma do 2011 roku wzrosnąć o ponad 20 proc.

Wzrost zamożności społeczeństwa, zmiana nawyków żywieniowych Polaków, którzy coraz chętniej odwiedzają restauracje oraz ciągle jedne z najniższych wydatków na gastronomię w Europie, są dla nas ogromną szansą. Dlatego też dostosowujemy nasze menu do zmieniających się gustów klientów i stale wzbogacamy je o nowe pozycje – uważa prezes Plebaniak.

W tym roku Dominium zamierza otworzyć co najmniej 10 nowych lokali. Chce również przyspieszyć ekspansję zagraniczną.

Rozwijamy się na rynku rumuńskim, gdzie działa już pierwsza restauracja. Wkrótce otworzymy kolejną. Chcemy także wejść z naszą ofertą do kolejnych krajów jak Ukraina, Litwa czy Irlandia – dodaje Plebaniak.

Środki na rozwój sieci restauracji Dominium w najbliższych miesiącach zapewni spółce inwestor finansowy – BBI Capital NFI. Jest notowaną na warszawskiej giełdzie spółką inwestycyjną działającą w obszarze venture capital i private equity. Partner finansowy objął 12,5 proc. akcji Dominium za 5 mln zł, zobowiązał się także do udzielenia spółce pożyczki w wysokości 6 mln zł.

Pozwoli nam to na dofinansowanie rozwoju w najbliższych kilkunastu miesiącach – tłumaczy prezes Plebaniak. Dodaje, że zwiększanie liczby restauracji w kolejnych latach będzie możliwe dzięki wpływom z publicznej emisji akcji. – Giełdowy debiut planujemy na przyszły rok. Bardziej konkretny termin uzależniony będzie między innymi od koniunktury na parkiecie – mówi prezes Dominium.

W tym roku spółka planuje osiągnąć 6 mln zł zysku netto przy przychodach ze sprzedaży na poziomie 70–80 mln zł.

(aw)


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Frankie’s
Fresh Gelato
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Mad Box
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sztuka Maka
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018