Słodki interes
Pierwsza pijalnia Mount Blanc powstała w kwietniu 2005 roku w Chorzowie. Dziś kawę i czekoladę można dziś wypić w 13 lokalach mieszczących się w całym kraju, osiem z nich prowadzą franczyzobiorcy. W pijalniach Mount Blanc można też skosztować starannie wyselekcjonowanych, ręcznie produkowanych belgijskich pralinek oraz kupić zestawy okolicznościowe przygotowane z produktów dostępnych w sklepie. Na ten rok firma zapowiada dynamiczny rozwój sieci franczyzowej.
- Najbliższe dwa lata będą czasem, kiedy w sposób szczególny skupimy się na rozwoju sieci naszych placówek franczyzowych. Chcemy, żeby nasze placówki już niebawem pojawiły się w Warszawie, Bydgoszczy, Łodzi czy Wrocławiu, gdzie obecnie poszukujemy franczyzobiorców – mówi Michał Piasecki, właściciel Mount Blanc.
Przystąpienie do sieci Pijalni Czekolady Mount Blanc wiąże się z wniesieniem opłaty licencyjnej w wysokości 10 tys. zł. Pobierana jest również opłata bieżąca, która jest równa 3 proc. obrotów osiąganych w lokalu. Na przystosowanie lokalu, w zależności od jego powierzchni i wielkości miasta, w którym się znajduje, trzeba przeznaczyć co najmniej 350 tys. zł. Preferowana wielkość lokalu to 80-120 m2. Franczyzobiorca może liczyć na pomoc w wyborze odpowiedniej lokalizacji i negocjowaniu umowy najmu. Otrzyma również wsparcie marketingowe, pomoc w rekrutacji i szkoleniu personelu.
(mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali