Konkurencja wpływa na jakość
Jak mówi Adam Bućko, właściciel marki Metropizza, dwunastoletnie doświadczenie pozwala myśleć o rozpoczęciu rozwoju swojej firmy poprzez franczyzę.
- Branża gastronomiczna od kilku lat przeżywa okres burzliwego rozwoju – twierdzi Adam Bućko. - Stale rośnie poziom świadczonych usług, zarówno pod względem jakości produktu, jak i w zakresie obsługi klienta. Poza tym silna konkurencja jest swoistą „turbiną” potęgującą ten efekt.
Pod logo Metropizza działają aktualnie dwie placówki własne, pierwsza umowa franczyzowa została już podpisana, a dwie kolejne są w fazie negocjacji. Koszt uruchomienia pizzerii wynosi 80-120 tys. zł w zależności od powierzchni lokalu, który powinien posiadać minimum 100 m2. Jednorazowa opłata licencyjna z tytułu przystąpienia do sieci wynosi 9 tys. zł netto, zaś opłata miesięczna, niezależnie od uzyskiwanych obrotów, 800 zł. Restauracje powinny znajdować się w miastach nie mniejszych niż 30 tys. mieszkańców.
- Wymagania stawiane franczyzobiorcom określiłbym raczej jako wymagania natury psychologicznej. Moim zdaniem istotna jest mentalność człowieka, sposób reakcji na pojawiające się problemy, poziom kultury osobistej, a nie tylko wiek, czy doświadczenie w branży – przekonuje Adam Bućko.
Franczyzodawca oferuje pomoc w zakresie poszukiwania lokalu pod pizzerię, doradztwo, szkolenie personelu oraz wskazuje solidnych kontrahentów. Metropizza stawia na współpracę z polskimi producentami i przetwórcami. - Gdyby zrezygnować z jakości, okazałoby się, że pizza nie jest z serem tylko z produktem seropodobnym – dodaje Adam Bućko.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali