Winobarów nie będzie
Jeszcze latem ubiegłego roku spółka Sakana, właściciel sieci restauracji Sakana Sushi Bar, snuła plany uruchomienia nowego systemu franczyzowego. W lokalach sprzedawane miały być wina, stąd nazwa – winobary. Pierwszy lokal miał powstać do końca 2009 roku, ale do tej pory spółka nie uruchomiła żadnego punktu.
Dziś Tomasz Romanik, prezes Sakany, zawiesza projekt winobarów. Powód? Oczekiwanie na poprawę rezultatów finansowych. Na prostą nie wyszedł jeszcze ostatni z lokalói własnych Sakana Sushi Bar, otwarty pod koniec 2009 roku w Katowicach. Firma chce też skupić się na budowie franczyzy w ramach istniejącej już marki restauracji sushi. Jak przyznaje Tomasz Romanik, zainteresowanie konceptem jest spore, ale wciąż nie powstała ani jedna placówka franczyzowa.
Mimo trudnego dla branży gastronomicznej pierwszego kwartału 2010 roku, wyniki Sakany mogą dawać właścicielom powody do zadowolenia. Przychody ze sprzedaży spółki w pierwszych trzech miesiącach roku wzrosły o 6 proc. do 3,4 mln zł, a zysk netto wyniósł 0,1 mln zł wobec 0,2 mln zł straty przed rokiem. Prezes firmy twierdzi, że obecny rok Sakana powinna zamknąć z zyskiem.
Spółka Sakana jest właścicielem sieci restauracji typu premium oferujących dania kuchni japońskiej. Pierwszy sushi bar Sakana powstał w 2001 roku na Placu Teatralnym w Warszawie. Była to wówczas jedyna restauracja sushi w Polsce działająca w formie rolling baru („z pływającymi łódeczkami”). W chwili obecnej działa 6 restauracji własnych sieci, m.in. w Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu i Katowicach.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali